Avgangsprosjekt: A time to talk

Med hvert sitt individuelle prosjekt, basert på to måneders feltarbeid i Burma, Thailand, Malaysia og Kina, er tredjeklasse på fotojournalistikkutdanningen i Oslo, endelig klare for avgangsutstillingen «a time to talk». Utstillingen har vernissage torsdag 5. juni, kl. 18:00 på Cafeteateret i Oslo. 

Studentene har møtt alt fra verdens mest forfulgte folkeslag, sjøsigøynere, nonnebarn og elefanter til ekstremistiske munker. 

Men prosjektet er ikke bare en utstilling. Studentene har under arbeidsperioden blitt delt inn i flere grupper, og har arbeidet intensivt med å bygge opp en nettside og ferdiggjøre en bok – som nå er klar, og kan kjøpes i forkant mot utstillingen. Fotojournalisten møter utstillingsgruppen, som har ansvaret for montering og forberedelser av selve utstillingen.

– Vi har vært veldig heldige. Vi startet å bygge opp en utstilling på et veldig lite budsjett, og man kan vel si vi gikk på en liten smell. Nå har vi vært så heldige å få sponset hele utstillingen av Canon, samt at FotoPhono hjelper oss med kapaplater og montering. Det er helt fantastisk, vi hadde vel aldri klart oss uten all hjelpen vi har fått, forteller Klaudia Lech som er med i ansvarsgruppen for selve utstillingen, sammen med André Berntsen, Marte Stensland Jørgensen og Ylva Seiff Berge. 

Utenfor komfortsonen 
Før studentene skulle ut i felten, hadde de en intensiv to- ukers workshop i Burma, ledet av Phillip Blenkinsop.

– Workshopen med Phillip Blenkinsop var en god oppvarming for oss, før feltarbeidet. Han kastest oss bare rett ut i det, ut av vår egen komfortsone, forteller André.

– Det er kanskje sterkt å si, men han skal ha mye av æren for at prosjektet ble så bra som det er. Han var streng. Vi fikk ikke arbeide sånn som vi jobber, men vi måtte jobbe slik han jobber. Vi trasket rundt i byen, åtte timer om dagen, for å lete etter bilder, sier André. 

Studentene forteller at dette ikke en typisk fotoutstilling, der det estetiske skulle være i sentrum. For dem har det vært noe annet som har vært viktigere. 

– For oss så handler dette først og fremst om å formidle historiene. Det skal være en arena for å vise fram våre fotografiske kunnskaper. Vi har vært opptatte av å være fotojournalister, og vi ønsker at dette skal komme fram i den endelige utstillingen, forteller Klaudia.

– Ofte velger man å stille ut de bildene som er estetisk fine å se på. Vi har valgt å fokusere mye mer på å velge ut de bildene som forteller historiene, framfor det vakre, forteller André.

Avgangstudentene Klaudia Lech, Marte Stensland Jørgensen og André Berntsen er klare for utstilling på Caféteateret i Oslo.

Avgangstudentene Klaudia Lech, Marte Stensland Jørgensen og André Berntsen er klare for utstilling på Caféteateret i Oslo.

Til tross for et presset yrke, prøver tredjeklassingene å se positivt på tiden fotojournalistikken er i akkurat nå.

– Jeg er ikke spesielt stresset. Man må ha respekt for håndtverket sitt, du må være en ener i din kategori, sier Marte. 

– Jeg gidder ikke la meg stresse. Man må faktisk lage sin egen arbeidsplass, det er sånn det er å leve med fotojournalistikken. Jeg er ikke stresset, fordi det handler om å utvikle seg, det å bli en bedre fotograf. Man må prøve å ikke rives ned av pessimismen, forteller Klaudia. 

Med ti unike historier består avgangsutstillingen av åtte bildeserier og to dokumentarvideoer. Fotojournalistklassen har to ivrige videojournalister, som blant annet har fulgt valget og demokratiet i Thailand, og et punkmiljø i Burma.

– Vi er ingen rå fotoklasse, vil jeg si. Kristoffer og Anton har vel kanskje tatt rundt 4-5 stillbilder på det meste, tror jeg, forteller André.

For tredjeklassingene har prosjektet gjort mye for dem som klasse, og takker flere fotografer som har bidratt, lærere og Høgskolen i Oslo og Akershus, samt andre som har kommet med veiledning og hjelp underveis. Høgskolen samarbeider også med Pathshala, en fotoskole i Bangladesh.

– Vi har arbeidet mye for oss selv, hver enkelt. Det er ofte vanskelig å skulle jobbe med alle forutsetninger mot seg. Ting blir liksom stort sett aldri som man planlegger, selv om man planlegger det grovt, men nå er vi endelig her, forteller Klaudia.

Til utstillingens åpning forteller studentene at det, i tillegg til live musikk, også vil komme en spesiell gjest.

– Videojournalisten Khin Maung Win kommer til åpningen vår. Nestleder i TV og radiostasjonen The Democratic Voice of Burma (DVB). Det er veldig stort, men også relevant og viktig for temaene rundt utstillingen vår, avslutter Klaudia. 

Utstillingen har vernissage torsdag 5. juni, kl. 18:00 på Cafeteateret i Oslo. Utstillingen henger til 15. august.

Les mer om prosjektet på www.atimetotalkproject.com