Dokumentarikoner til Nordic/Docs 8-11. mai

Jørgen Leth kommer til Nordic/Docs i Fredrikstad 8-10 mai.

Danske Jørgen Leth kommer til Nordic/Docs i Fredrikstad 8-10 mai.

Det nærmer seg DOK:14 med stormskritt, men allerede 8-11. mai kan du varme opp med dokumentarfilm på Nordic/Docs i Fredrikstad. Her vil også Årets bilde-utstillingen for første gang avdukes i Byhallen. 

Nordic/Docs arrangeres for andre året på rad og viser mer en 60 dokumentarfilmer fra inn- og utland. Programmet byr på stor variasjon, alt fra kortfilmer til mesterklasser med regissører.

Fredrikstad skal også huse to store kjemper innen dokumentarfilm denne helgen i mai: Det svenske dokumentarfilmikonet Stefan Jarl og den danske multikunstneren Jørgen Leth. De har begge satt hvert sitt særpreg på dokumentarfilm i Norden og høstet internasjonal anerkjennelse.

På Nordic/Docs vil de begge vise flere av sine filmer gjennom en lang karriere, og ha samtaler om deres utfordringer, filosofi, metoder og hjertebarn.

Stefan Jarl slo igjennom i 1968 med dokumentaren ”Dom kallar oss mods”. Med priser som European Film Award, International  Documentary Associations ærespris,  tre Guldbaggar (Sveriges Amanda-pris) og mer enn 60 andre priser er han en av Nordens desidert viktigste dokumentarfilmskapere noensinne.

Han lager filmer etter sin samvittighet og hans filmer er ofte samfunnskritiske.  Ingmar Bergman uttalte: ”Stefan Jarl er en av vår tids siste Samuraier som kjemper ustoppelig for sine idealer og sin overbevisning. Det er ikke mange av hans kaliber i vår filminustri”.

Jørgen Leth er regnet som en av verdens store dokumentarister, og han har ofte en eksperimentell filmform. I tillegg er han poet, sportskommentator i TV, forfatter, musiker og antropolog.
Han har vunnet priser fra inn- og utland, som Oberhausen Grand Prix,  Thed Thomas Mann Award, The Paul Hammerich Award, Prix de France, Robert og Bodil-priser osv.

Her kan du se hele programmet

– Dette er dokumentarfilmskapernes festival, forteller arrangør Paul René Roestad.

Nordic/Docs vil skape en arena der dokumentarfilmskapere samles, utveksler erfaringer og ideer, samtidig som filmene blir vist til et bredt publikum. Interessen har vist seg å være stor hittil, og ikke bare i Østfold, forteller Roestad. Det kommer tilreisende fra hele landet.

Festivalen har slagordet «se en dokuementar film, bli litt klokere». For i motsetning til  spillefilm så formidler dokumentaren de sanne historiene.

– Dokumentarfilmen gir innblikk i en verden vi ofte ikke vet om. Den gir oppelvelser til ettertanke, sier Roestad.

– Alt innenfor dokumentarfeltet er av interesse for oss, så det er en stor glede for oss å ha Årets bilde-utstillingen hengende under hele festivalen. Det gjør at gjestene som kommer også får se dokumentarfotografi. Vi formidler ofte de samme historiene, og det er fint å få til et samarbeid, sier Roestad.