Paal Audestad vant Årets bilde

Frilansfotograf Paal Audestad vant Årets bilde 2013.

Frilansfotograf Paal Audestad vant Årets bilde 2013.

Fredag 21. mars var uten tvil, fotografenes kveld. Under Årets Bilde ble det delt ut premier til 33 bidrag i tolv ulike kategorier, hvor kun en av fotografene trakk det lengste strået.

Frilansfotograf Paal Audestad vant årets gjeveste pressefotografpris, med bildet; ”Til døden skiller oss ad”. Her skildrer han kjæresteparet Håkon og Ragnhilds siste tid sammen.

Etter overveldende 30 minutter får jeg endelig tak på kveldens mann. Glad og oppmerksom spør han om det er noe jeg lurer på.

Ja, sier jeg. Tre ting.

Hva er dine tanker akkurat nå?
– Nei du, det er vanskelig å si, hehe. Å vinne Årets bilde, det er bare helt utrolig fint!

Hva er Årets bilde for deg?
– Det er noe som betyr mye. Siden jeg har vært 17-18 år ha jeg fått med meg Årets bilde. Det har vært noe spesielt, noe helt uoppnåelig. Jeg har bare drømt om dette, og det er flott å kunne stå her med den nå. Årets bilde er en konkurranse, men det viser hva fotografer tenker og man viser øyeblikkene sine for hverandre. Det er fantastisk!

Hva betyr bildet ditt for deg?
– Jeg vil si jeg egentlig har et personlig forhold til hele bildeserien, til hele møtet jeg hadde med Håkon. Jeg fulgte ham i en måned, skulle egentlig følge han mye lenger. Men sånn ble det ikke. Det er et annet bilde også, som betyr mye for meg, og det er et bilde jeg tok av dem begge på en fest. Det var Ragnhilds 30-års dag. Der er de to sammen, og det er så fint. De var så glade. I vinnerbildet er det ingen jubel, men likevel noe sterkt og ubeskrivelig mellom to mennesker. Det viser noe fint, tross alt. Det er et vanskelig tema det her med døden, så tabu og ekstremt.

Audestad viser meg tekstmelding fra en tydelig rørt, Ragnhild. Hun sitter i San Francisco. Vet ikke helt hva hun skal si.
– Det er så viktig at man setter pris på de pårørende. Jeg vet at dette betyr mye også for henne, avslutter Audestad.

 

FOTO: Kjersti Hegna

FOTO: Kjersti Hegna

åretsbilde-kjersti03A

SMS fra Ragnhild.


åretsbilde-kjersti02