Se Årets video-vinnere

Bud in the forest

 

12. Videoreportasje

1. plass
«Bud in the forest» – Anton Ligaarden, student
Vinneren av årets video reportasje er den sterkeste visuelle av alle bidrag til kategorien. Gjennom hele filmen er det vakre, levende bilder, spennende utsnitt, fine overganger, god bruk av lyd, og bra etterbehandling av filmklippene. Det er en stillferdig og poetisk fortalt historie om ensomheten i livet – fra et miljø vi sjelden blir eksponert for. Juryen mener likevel at fortellingen med hell kunne blitt strammet inn litt for å løfte seg enda et hakk og hatt et annet anslag som stod mer i stil til rytmen videre i filmen.

HER kan du se videoen.

Nesten perfekt 1

2. plass
«Nesten perfekt» – Siv Johanne Seglem/Rønnaug Jarlsbo, Dagbladet
“Krisssy” [MRK. NAVNET SKRIVES MED TRE S-ER] har 20.000 følgere på bloggen sin og 337.000 følger henne på Instagram. Hun  ønsker å være et godt forbilde og mener alle er bra nok som de er.

Fotografen formidler små historier fra små sårbare mennesker. Dette krever en varsomhet og respekt, som fotografen balanserer hårfint. Historien er en liten tilstandsrapport på forventningene til det å være ung kvinne i 2013 – og det er ingen spøk. Godt anslag som berører oss fra første klipp.

 Trykk her for å se. 

The Vossa Rebels

3. plass
«The Vossa Rebels» – Rune Sævig, Bergens Tidende
The Vossa Rebels er eit rockabillyband frå Voss, med Sondre Hegg (13) på gitar og vokal, Eivind Dæmring Styve (12) på trommer, Sondre Dæmring Styve (9) på kontrabass, og Jakob Sjøtun (12) på rytmegitar.

3. plassen fanget oppmerksomheten til juryen med godt anslag og noen utrolige flotte karakterer som fort vekker interesse og bidrar til en uventet og humoristisk skildring av noen unge herrer på landet. Historiefortellingen daler litt mot slutten og kunne vært strammet inn noe, men typegalleriet

Trykk her for å se.  


13. Årets videodokumentar/Multimediaprosjekt/serie (Åpen klasse)

hva faen skal jeg stemme

 

1. plass

«Hva faen skal jeg stemme» – Benjamin Ree/Monica Aaserud, VGTV
Tina Stenshjemmet har som mål å sette seg inn i politikk for første gang. Problemer oppstår når hun ikke forstår stemmeseddelen på valgdagen. Vi følger Tina gjennom to stortingsvalg – fra elev på videregående til tobarnsmor.

Vinnerne av kategorien har funnet frem til en fantastisk karakter som står fremfor en rekke valg. De viser god fortellerteknikk, evne til å være tilstede og til å klippe sammen filmen med en klar rød tråd gjennom hele historien. Temaet kan oppleves tungt, men denne dokumentaren er både humoristisk og engasjerende. Et av få bidrag som tar opp et aktuelt journalistisk tema og visualiserer forbilledlig det vi alle lurer på.

Trykk her for å se. 

En sang for to

2. plass
«En sang for to» – Annemor Larsen/Kyrre Lien/Jorunn Stølan/Kare Aarstad Aase, VGTV
Flere nordiske misjonærer var vitne til at et siamesisk tvillingpar ble født i Kongo i 1989. Hvordan opplevde de det, og hvordan gikk det med tvillingene?

2. plassen går til en sterk historie om det skjøre livet som bare ved tilfeldigheter noen ganger kan ta helt nye vendinger. Filmen utmerker seg ikke først og fremst for det visuelle, men med god fortellerteknikk, elegante overganger og klassisk dramaturgi formidler den en enkel og gripende historie om det å bry seg og tro på mirakler.

 

traktorcross

3. plass
«Far, traktorcross og akevitt» – Anton Ligaarden, student/NRK P3
Om noen dager skal 17-årige Asbjørn Smedsrud debutere i traktorcross på Kirkenær, traktorcrossens vugge.

3. plassen går til en historie fra et ukjent miljø for de fleste som ikke bor på landet. Filmen er en visuell fest og filmatisk noe av det beste som er levert i år. Juryen mener at filmen kunne ha nådd enda høyere opp om den ble strammet inn, og fokusert tydeligere med én hovedperson, og en tydeligere dramaturgi og historiefortelling.

Se videoen her. 

Webproduksjon / Åpen klasse

En blind verden

 

Hederlig omtale
«En blind verden» – Stig B. Hansen/Per Byhring, Aftenposten
Jonas liker ikke slutter. Han vil ikke være med på siste skoledag. Han liker ikke siste biten av brødskiven, og han går alltid før siste sang på Åge Aleksandersen-konsertene. Jonas har aldri sett sin egen skygge, men vender alltid ansiktet mot solen.

Dette er et gjennomarbeidet journalistisk produkt, som viser hvor mye en fotograf kan klare med enkle grep, god planlegging og godt samarbeid med produksjonsteamet i mediehuset. Fotografen står for tekst, bilder og lyd til denne produksjonen. Historien er fortalt på ny og engasjerende måte.

Trykk her for å se.

Kategori 11. nyhetsvideo ble heller ikke i år delt ut. Her er juryens begrunnelse: 
Som i fjor har årets jury valgt å la være å kåre en vinner i denne kategorien. En nyhetsvideo skal etter juryens syn være aktuell, bringe frem ny informasjon, være vesentlig, ha en konflikt og ikke minst skape  identifikasjon hos seeren. Den må også ha en teknisk kvalitet på lyd og bilde som gjør at det blir en god visuell historie. Det var sendt inn svært få bidrag og ingen av bidragene kan sies å innfri disse kravene. 

terje bringedal -

Kan dere legge inn videoen En sang for oss, som kom på 2.plass?