Nær og intim: Elinor Carucci

Elinor-Carucci

Den israelsk-amerikanske fotografen Elinor Carucci er kjent for sine usedvanlige intime selvportretter.

Siden hun begynte å fotografere som 15-åring har hun alltid brukt seg selv, sin kropp og sine nærmeste relasjoner i bildene sine. I Caruccis første bok «Closer» (2002) dokumenterer hun forholdet til sin mann og sine foreldre med en kjærlig ømhet. De store narrativene utspiller seg likevel i bakgrunnen; som hennes utroskap og hans stoffmisbruk, som foreldrenes stormfulle forhold og til slutt skilsmisse.

Når hun i 2004 blir gravid med tvillinger, retter hun like naturlig kameraet mot seg selv. Prosjektet har snart pågått i over et tiår. Det starter med en graviditet hun føler tar overhånd, deretter skildrer hun sine barns voksende selvstendiget.

Hun tar bilder av en mistet en tann, den første hårklippen, utforskning av kropp. Den intense kjærlighten kommer til uttrykk, så vel som den lite omdiskuterte erotikken som eksisterer i forholdet mellom mor og barn. I Caruccis fotografier spilles det ut naturlig og ærlig.

Prosjektet har blitt til boken «Mother», som ble kåret til en av de ti beste fotobøkene utkommet i 2013 av The New York Times. I boken blir skjønnhet, smerte og sårbarhet forent. Vi inviteres inn i «den mest intime dansen» (The Times, 2013) – den dansen som beveger seg forbi den glorifiserte Madonna og barnet.

Carucci skildrer det å være mor slik vi aldri før har sett det.

Se The Times bildeutvalg fra boken «Mother» her.

Elinor Carucci har Pressefotografenes klubb gleden av å presentere 18.30 lørdag før Martin Parr avrunder festivalen. Sjekk også ut resten av programmet her!

Billetter og hotellpakke finner du her.