Alec Soth til DOK:14

Charles, Minnesota, 2008. From the photo book Sleeping by the Mississippi. PHOTO: ALEC SOTH


Den amerikanske Magnum-fotografen Alec Soth (f. 1969) har
laget en karriere av å finne tonen med fremmede. I slutten av mai gjester han DOK:14-festivalen på Litteraturhuset i Fredrikstad.

På sine mange kjøreturer i USA har Soth plukket opp lengselsfulle drømmere og vandrende ensomme. Det ender ofte i en samtale og noen portretter med hans analoge storformat 8×10 kamera. Da forsvinner hodet hans under det mørke teppeforhenget til kameraets søker. Og det blir helt stille. Stillheten og det underlige uttrykksløse er gjennomgående i Soths bilder. Det er også landskapene.

«Jeg er kjent for å svette når jeg fotograferer mennesker, noe som ikke ser ut til å skje når jeg fotograferer landskap», sier Soth i et intervju med The New York Times. «Min egen nervøsitet beroliger folk, tror jeg. Det blir en del av møtet mellom oss».

Selv sier han at han ble forelsket i prosessen; det å bare vandre rundt for å finne ting som kan fotograferes. På den måten finner Soths metode og bilder sin plass i den amerikanske «on-the-road»- fotograferingen med Walker Evans, Robert Frank og Stephen Shore som de store bautaene.

Når Soth er på veien lar han det ene bildet lede til det neste. Og så lager han gjerne lister for hva han skal se etter: Skjegg, sopp, fuglekikkere, etter regnskyllet, figurer sett bak fra, kofferter og høye mennesker (særlig tynne), trehus og telt (The New York Times, 2009).

I sin kritikerroste bok «Sleeping by the Mississippi»(2004) alluderer Soth til kunst, relgion, sykdom, politikk, rase og sex langsmed Mississippi elven. Videre følger han opp med boken «Niagara» 2006. I «Last Days of W» skildrer han et land utslitt av presidentskapet til Georg W. Bush.

Med sin forkjærlighet til fotobøker, startet han i 2008 sitt eget forlag under navnet «Little Brown Mushroom». I 2008 ble Soth fullverdig meldem av fotobyrået Magnum. Han har fotografert for The New York Times Magazine, Fortune og Newsweek. Arbeidet hans har også blitt publisert i en rekke solo- og gruppeustillinger, samtidig har han mottatt en lang liste med priser. I 2013 mottok han Guggenheim Fellowship. I dag har han base i Minneapolis, Minnesota.

Alec Soth og en rekke andre fotografer kan du få med deg Litteraturhuset i på Fredrikstad 22.-24. mai. DOK:14 arrangeres av Pressefotografenes klubb.

Festivalpass og hotell kan bestilles her: http://deltager.no/dok14

Festivalen støttes av Fritt ord, Norsk Journalistlag og Nikon.