Fotofestival med sterkt program

Foto: Newsha Tavakolian

Den privatinitierte fotofestivalen Dokfoto arrangeres for andre gang 23.-25. januar. Finner du veien til Litteraturhuset i Oslo den helga møter du flere World press photo-vinnere og en Pulitzer-mottaker. Seks av åtte fotografer på programmet er kvinner.

Festivalen Dokfoto ble arrangert for første gang i 2013. Den drives i privat regi av tidligere PK-leder Terje Bringedal.

Blant de du får møte på festivalen er den selvlærte iranske fotografen Newsha Tavakolian (f. 1981). Hun begynte sitt pressefotografiske arbeid allerede seksten år gammel og har jobbet for flere reformistiske dagsaviser i Iran. Siden har alle blitt forbudt. Kameraet ble for henne et redskap for å åpne lukkede dører i det iranske samfunnet, forteller hun til The New York Times’ fotoblogg Lens. Da dekket hun det iranske presidentvalget i 2009.

Tavakolian er særlig opptatt av kvinners situasjon og har blant annet vært medlem i Rawiya Womens Photography Collecitve. Siden 2002 har hun jobbet internasjonalt og dekket konflikter og naturkatastrofer. Hun har laget flere større dokumentarprosjekter i store deler av midtøsten og levert for Time, Newsweek, The New York Times og National Geographic.

A schoolmate of Sheldean

The Silent War, Mariella Furrer

Fra en sterk stemme i Midtøsten, rettes søkelyset mot Afrika og kenyanske Mariella Furrer. Gjennom ti år har hun dokumentert overgrep mot barn i Sør-Afrika, hvor det er anslått at det voldtas 50 barn hver dag. Furrer er kjent for å komme tett på de hun fotograferer. Dette kommer frem i boka «My Piece of Sky», som ble gitt ut i fjor. I den forteller hun ikke bare ofrenes historier. Hun forteller overgripernes også.

Peter Dench

På festivalen vil du også få møte engelske Peter Dench med sitt skåblikk på britisk kultur gjennom ti år. Her blir det sterke farger og humor. Kadir Van Lohuizen fra bildebyrået NOOR har dokumentert sosiale temaer over hele verden. Han er opprinnelig seiler og drev et hospits for hjemløse og rusmisbrukere i Holland i 1988 før han begynte å arbeide som fotojournalist. Svenske Anna Clarén (f. 1979) kommer til Dokfoto med et helt annet visuelt uttrykk enn de øvrige. Hun jobber som utdanningsansvarlig ved Nordens Fotoskola, samtidig jobber hun med sine egne prosjekter som har utkommet i bokformat: «Holding» (2006), «Puppy Love» (2009) og «Close to home» (2013). Arbeidet hennes har blitt vist på Fotografiske i Stockholm i 2013.

Anna Clarén, "Holding"

Pressfotografenes klubbs egen fotofestival, DOK:14, arrangeres for øvrig i Fredrikstad 22.-24. mai. Den nasjonale festivalen for dokumentarfoto og fotojournalistikk ble startet i 2005 og har vært arrangert fast i Oslo. I fjor ble festivalen flyttet til Fredrikstad og utvidet med dagseminarer og fagkurs for bransjen.