Festivalstemning på Dok:13

Årets Dok:13-festival samlet verdenstoppen av fotografer i Fredrikstad.

Tekst og foto: Kristine Lindebø

– Vi er kjempefornøyde med festivalen! sier Sveinung Ystad, leder i Pressefotogafenes klubb, etter ei vellykka festival-langhelg.

De internasjonalt kjente fotografene Ben Lowy, Lauren Greenfield, Magnus Wennman, Zed Nelson, Todd Heisler, Maja Daniels, Bieke Deporter, Jen Davis og Per-Anders Pettersson holdt inspirerende foredrag og presentasjoner av eget arbeid.

– Flere av foredragsholderne ble på festivalen alle tre dagene, og det så ut til at også de koste seg. Det er litt kult når for eksempel Ben Lowy «instagrammer» fra Fredrikstad, sier Ystad.

Jomfru-utgaven av Norwegian Journal of Photography ble også presentert, der fotografer, redaktører og forlag fortalte om det spennende prosjektet.

Ben Lowy presenterte arbeidet sitt på Dok:13.

Lauren Greenfield fortalte om blant annet prosjektet "Girl Culture" på festivalscenen.

Festivalstemning
Nytt av året var at det var fagseminarer på formiddagstid, blant annet et seminar med Kari Hesthammer fra NRK Radiodokumentar om lyd som virkemiddel og et med danske TV-journalisten Torben Schou.

– Vi ønsket å ha et tilbud hele dagen, spesielt siden festivalen i år var i Fredrikstad, forteller Ystad.

Det er i år første gang Dok-festivalen ble arrangert utenfor Oslo, noe som Ystad mener gjorde den litt mer intim og skapte ei avslappa stemning.

– Det ble kanskje enda mer festivalstemning, og mer helhetlig siden man møtes til frokost og andre anledninger også utenfor foredragene, sier han.

Gode tilbakemeldinger
Rundt 70 besøkende på torsdag og omtrent det dobbelte fredag og lørdag, er litt i underkant av besøkstallene tidligere år. Men festivalens plassering i Fredrikstad gjorde det nok noe vanskeligere for dem som bor i Oslo og bare ville ha med seg noen av foredragene.

Styret vil diskutere om de skal legge også DOK:14 til Østfold-byen.

– Litteraturhuset i Fredrikstad var helt topp, og vi har fått gode tilbakemeldinger på festivalen som helhet, både fra publikum og foredragsholdere.

Se PKs instagram-bilder fra festivalen her!