Dok:13 Per-Anders Pettersson

Med Sør-Afrika som base jobber den svenske dokumentarfotografen for verdens ledende nyhets- og reportasjemagasiner.

Pettersson ankom Sør-Afrika våren 1994 for å dekke det første demokratiske valget i landet. Nelson Mandela ble president. Han hadde vært fri i fire år og turnert verden som en rockestjerne. Det var en av de største suksesshistoriene på det afrikanske kontinentet. «Fra det øyeblikket startet min kjærlighetsaffære med Sør-Afrika. Siden har jeg tilbrakt mye tid i landet og sett de små skrittene som har blitt tatt for å bli en demokratisk stat», skriver Petterson i Visura Magazine.

Det omfattende arbeidet i Sør-Afrika har blant annet blitt til boken «Rainbow Transit». Her vises hverdagslivets realiteter, hvordan gjennvinnelsen av frihet åpner for nye kamper, og at demokratiet bringer både belønning og flere utfordringer. Pettersons arbeid viser hvordan grådighet og desillusjoner raskt finner grobunn i omveltningenes hete. Sterke skygger, kraftige og elektriske farger preger ofte bildene hans. Motivene kan være brutale, eksplosive, men også varmende.

I 2000 flyttet Petterson fra New York til Sør-Afrika. Men Petterson har også dekket sentrale verdensbegivenheter for nyhet og feature i over 80 land. Han jobber regelmessig på oppdrag fra STERN, GEO, Newsweek og andre internasjonale publikajsoner. Han har vunnet det meste som er å vinne: World Press Photo, PDN, POY, NPPA, CARE, CHIPP, Unicef Photo of the Year, American Photography, Commarts.