Prisvinnende Zed Nelson avrunder Dok:13


Bokprosjektet "Love Me" har fått svært mye oppmerksomhet.

Fra å ha jobbet i noen av verdens med konfliktfylte områder, har den internasjonalt anerkjente dokumentarfotografen Zed Nelson gradvis begynt å utforske de mørke sidene ved det moderne vestlige samfunnet.

Zed Nelson er en internasjonalt anerkjent dokumentarfotograf som har base i London. Arbeidet hans er publisert i magasiner over hele verden, blant annet i The Guardian, Sunday Times magazine, Rolling Stone, Esquire og the New York Times Magazine. Han har vunnet førstepris i World Press Photo, Visa d’Or og i Alfred Eisenstaedt Award.

Vendepunktet i karrieren kom da han i bil havnet i et bakholdsangrep i Afghanistan. Vennen og tolken hans ble hardt skadet. Til New York Times’ fotoblogg Lens forteller Nelson at:

«I was already getting sick of photographing young men killing each other overseas with guns supplied by our own governments, but now it became personal. I returned to the U.K. and turned on the TV to see the ‘Dunblane Massacre,’ Britain’s first deadly school shooting rampage, in which 16 children were killed. I decided it was time to focus closer to home, to reflect on the problems and fault lines in Western society, and to work on a long-term project where I could work to my own rules».

Det markante fokusskifte har endt i flere publiserte bøker og enda flere fotopriser.

Det mer nylige arbeidet har blitt beskrevet som tankefullt, provoserende og utfordrende. Det er særlig de to bokprosjektene hans, Gun Nation og Love me, som har høstet oppmerksomhet og prisdryss.

Gun Nation er en nyskapende refleksjon rundt USAs kjærlighetsaffære med våpen. Med bildene utforsker Nelson paradokset rundt hvorfor USAs mest fremtredende symbol på frihet også er det som tar mange liv. Prosjektet hanket inn hele fem store fotopriser og er stilt ut med en bred internasjonal rekkevidde. Margo Jefferson i New York Times skriver at  “Zed Nelson arrives at his final judgement through complex as well as simple means. We feel all the rage, the waste and fanaticism of the Gun Nation…”

Prosjektet Love Me reflekterer over hvilke kulturelle og kommersielle krefter som driver den globale besettelsen rundt skjønnhet og ungdom. Prosjektet involverer fotografier fra 18 land  og har tatt Nelson fem år. Love Me har blitt publisert i 34 internasjonale publikasjoner og var nylig nominert til den prestisjefylte Deutsche Börse Photography Prize.

Nelson’s arbeid har vært utstilt på National Portrait Gallery og Tate Britain i London. Hans bilder er også en permanent del av kolleksjonen til Victoria & Albert Museum.

Nelson er representeres av byrået Institute for Artist Management. Det er i godt selskap med Lauren Greenfield, som også gjester Dok:13.

Zed Nelson avslutter Dok:13-festivalen i Fredrikstad lørdag 1. juni.


Rachel Angeth Madit, Miss South Sudan.