Lauren Greenfield til Dok:13

En av hovdeattraksjonene under årets dokumentarfestival er den amerikanske fotografen og filmskaperen Lauren Greenfield. Hun står bak den kritikerroste dokumentarfilmen Queen of Versailles. Lørdag 1. juni er hun tilstede når den filmen vises på Litteraturhuset i Fredrikstad. Dagen før presenterer fotografen det flerårige prosjektet Girl Culture, som gir et unikt innblikk i amerikansk ungdomskultur.

Greenfield skildrer USA på mange vis og under Dok:13 blir det anledning til å se hvordan Greenfield arbeider med både stillbilder og film. I tillegg gjester flere av verdens ledende fotografer festivalen. Årets program slippes senere i april.

Årets Dok-festival arrangeres i år på Litteraturhuset i Fredrikstad fra torsdag 30. mai til og med lørdag 1. juni. Festivalen flytter dermed for første gang ut av Oslo.

– Festivalen holder en høy internasjonal profil, samtidig er vi opptatt av å vise fram det beste norske fotojournalister har å by på. Kveldsprogrammet blir en miks av internasjonale og nasjonale fotografer som viser bilder og film som skal engasjere og inspirere, sier Sveinung Ystad, leder for Pressefotografens klubb.

Lauren Greenfield dokumentar Queen of Versailles har gått sin seiersgang på filmfestivaler over hele verden siden premieren i fjor.

Se trailer for The Queen of Versailles

Festivalpass og billett til nattbuss fra Fredrikstad til Oslo får du kjøpt her.

Program for resten av festivalen:

Last ned fullstendig programhefte med omtaler her

TORSDAG 30.5

17.00: Fagseminar: Torben Schou
18.30: Debatt
19.30: Maja Daniels
21.00: Todd Heisler

FREDAG 31.5
12.00: Fagseminar: Kari Hesthamar, NRK Radiodokumentaren. Lyd som virkemiddel.
14.00: Fagseminar: Øistein Norum Monsen, DBTV. Video for fotojournalister. Tips og triks for å lage god video på web.
16.00: Pause
17.00. Magnus Wennman
18.00: Bieke Depoorter
19.00: Pause
20.00: Ben Lowy
21.30: Lauren Greenfield (Girl Culture)

LØRDAG 1.6.
12.00: Fagseminar: Filmfotograf Håvar Karlsen var blant de første i Norge som begynte å bruke speilrefleks til profesjonell film. Nå kan du lære av en av Norges beste i faget.
14.00: Pause
15.00: Norwegian Journal of Photography
16.00: Per-Anders Pettersson
17.00: Jen Davis
18.00: Pause
19.00: FILM: Queen of Versailles (varer 1t 40 min)
20.40: Lauren Greenfield Q&A om Queen of Versailles
21.00: Pause
21.30: Zed Nelson

Fest i festivalbaren på Litteraturhuset etter at programmet er over.

Nattbuss til Oslo sentrum fredag og lørdag for de som ikke ønsker å overnatte i Fredrikstad. Bussbillett forhåndskjøpes på deltager.no/dok13

Les mer om fotografene som skal delta:

Lauren Greenfield
Amerikansk fotograf og filmskaper. Skal vise dokumentarprosjektet Girl Culture og er til stede under visningen av den kritikerroste dokumentaren Queen of Versailles med påfølgende spørsmål & svar-seanse.
Zed Nelson
London-basert dokumentarfotograf som stilles og publiseres i magasiner over hele verden. De siste årene har dokumentarprosjektet Love Me fått svært mye oppmerksomhet.

Ben Lowy
Anerkjent amerikansk dokumentarfotograf som de siste årene har blitt kongen av fotojournalistikk på sosiale medier.
Bieke Depoorter
En av de yngste fotografene (født 1986) som noensinne er tilknyttet Magnum. Bor hjemme hos folk hun tilfeldigvis møter på sine mange reiser. Er nesten umulig å få tak i, eller som det står på hjemmesiden: “In search of familiy intimacy she spends the night at people’s houses.”
Per-Anders Pettersson
Med Sør-Afrika som base jobber den svenske dokumentarfotografen for verdens ledende nyhets- og reportasje magasiner.
Jen Davis
Amerikansk fotograf som bruker seg selv i mange av bildene. Intimt, personlig uttrykk. Sterke portretter.
Todd Heisler
Jobber i The New York Times. Startet karrieren i en mindre avis og har for alvor etablert seg som en fotojournalist i det øvre sjiktet.
Maja Daniels
Slo for alvor gjennom med bildene av de eksentriske damene Monette & Mady, som hun fortsatt fotograferer. Skal også vise bilder fra et prosjekt fra den svenske landsbygda, som også skal bli en film. Bor og arbeider i London.
Magnus Wennman
I toppsjiktet blant verdens pressefotografer. Årets fotograf i Sverige 2012 og internasjonal prisgrossist. Jobber til daglig i svenske Aftonbladet.

Norwegian Journal of Photography (NJP)
Ti norske fotografer har deltatt i den første bokutgivelsen. Bildevisning og presentasjon.

Greenfield vil både vise bilder og film. Dette bildet er fra det anerkjente dokumentarprosjektet Girl Culture. Foto: Lauren Greenfield/Institute

Tidligere skjønnhetsdronning Jackie Siegel er hovedperson i dokumentaren om finanskrisen i USA. Her foran familiens hus Orlando i Florida. Foto: Lauren Greenfield/INSTITUTE