Første Norwegian Journal of Photography er lansert


En stor stabel med ferske, røde fotobøker ble avduket på Fritt Ord fredag 5. april. Lanseringen har allerede høstet internasjonal anerkjennelse.

Tekst/foto: Kristine Lindebø

Norwegian Journal of Photography (NJP) ble startet i 2011, som en arena der uavhengige fotografer kunne vise større prosjekter. Samtidig har målet vært å skape et miljø som både kan oppmuntre og kritisere arbeid.

– Vi har forsøkt å skape et rom hvor fotografene får mye plass til sine historier, uten altfor mange bestemmelser fra redaktører eller andre, sa Rune Eraker i NJP-redaksjonen under lanseringa av boka.

I boka blir ti uavhengige fotoessays presentert av de norske fotografene Helge Skodvin, Andrea Gjestvang, Karin Beate Nøsterud, Ingvild Vaale Arnesen, Ellen Lande Gossner, Marie Sjøvold, Monica Larsen, Linda Bournane Engelberth, Eivind H. Natvig og Oddleiv Apneseth.

Eivind H. Natvig presenterte sitt prosjekt «Du er her no» fra norsk hverdag med et dikt av poeten Gro Dahle, som hun skrev etter å ha sett bildene i prosjektet.

– Jeg prøver å lure verden til å se sitt eget hverdagsliv, sa Natvig.

Bredt spekter

Fotografene som er med i NJP arbeider et sted mellom det tradisjonelle pressefotografiet på den ene siden og kunstfotografiet på den andre. Alle har forskjellige uttrykk, og boka har et bredt spekter av historier.

Linda Bournane Engelberth har fulgt personer fra romfolket både her i Norge og tilbake i Romania.

– Det har vært veldig spennende å jobbe med, men ikke lett! Jeg ser frem til å ta en pause nå, sa Engelberth da hun presenterte prosjektet sitt.

– Klapp på skuldra, spark i ræva

Etter den offisielle avdukinga av en fersk stabel «Norwegian Photograhy», synes Helge Skodvin det fortsatt er litt uvirkelig.

– Det føles veldig bra. Men det er såpass ferskt til at det ikke har gått helt opp for meg ennå.

Skodvin bidrar med sin prosjekt «240 landskap», der han har fotografert Volvo 240-er over hele landet. Det er hans bilde som pryder forsiden av boka.

– Det er en stor ære for meg å ha forsiden.Prosjektet for meg har vært en kombinasjon av en klapp på skultra og et spark i ræva, altså noen som tror på deg og noen som krever noe av deg. Det har vært kjempebra, sier Skodvin.

Internasjonal oppmerksomhet

Tanken bak NJP er ikke bare å la norske fotografer presentere prosjektene sine for et norsk publikum, men også forhåpentligvis å få internasjonal oppmerksomhet. All teksten i boka er på engelsk.

– Vi plukket ut fotografer som har en internasjonalt kvalitet på det de gjør, men ikke nødvendigvis er kjent internasjonalt, sa Rune Eraker.

New York Times’ fotoblogg «Lens» omtalte nylanseringa på fredag:  http://lens.blogs.nytimes.com/2013/04/05/norways-new-photographic-landscape/

NJP er et samarbeid med stiftelsen Fritt Ord, og det svenske fotobokforlaget Journal står bak utgivelsen. Redaktørene for boka er Rune Eraker, Laara Matsen og Espen Rasmussen.

Første utgave av NJP lansert | Norwegian Journal of Photography -

[…] Etter presentasjonene av prosjektene fredag, syntes Helge Skodvin det hele fortsatt var litt uvirkelig. “Det føles veldig bra. Men det er såpass ferskt at det ikke har gått helt opp for meg ennå”, sa han til fotojournalisten.no. “Det er en stor ære for meg å ha forsiden (på boken, red. anm.). Prosjektet for meg har vært en kombinasjon av et klapp på skultra og et spark i ræva, altså noen som tror på deg og noen som krever noe av deg. Det har vært kjempebra”, sa Skodvin til fotojournalisten. […]