Mitt bilde: Knut Egil Wang

Fotojournalisten ønsker å presentere mangfoldet i norsk visuell journalistikk, og har begynt å spørre PK-medlemmer om 1) et bilde som har betydd mye for deg og 2) om det er en annens bilde som har betydd mye for deg?

Målet med «spørreundersøkelsen» er ikke å reprodusere Årets Bilde-bøkene her på fotojournalisten.no, men høre personlige historier om det bildet som har betydd mest for hver enkelt fotograf. Denne uken slipper vi til Knut Egil Wang.

Knut Egil Wang (Moment):

1) Jeg kan ikke rangere ett bestemt bilde som mitt viktgste. For meg er summen av flere bilder viktigere enn ett enkeltbilde. Men ett av de som har betydd noe for hvilken vei jeg har gått som fotograf er dette busk-bildet. Det ble en god start på noe nytt. Jeg hadde lenge tatt bilder av kyr uten helt å få det til. Det jeg ikke hadde skjønt før dette bildet ble tatt var viktigheten av å ha et kukamera. Selvfølgelig er det viktigere å ha god tid, mye tålmodighet, litt flaks og en smule kupsykologisk ballast. Og selvfølgelig kunne jeg ha fått til dette bildet med et hvilketsomhelst kamera, men jeg var så heldig å ha tilgang på et kukamera den sommeren, og det er nå en gang slik med fotografi at av og til spiller noen mindre rasjonelle faktorer inn og plutselig føler vi at ting faller på plass.


Foto: Knut Egil Wang

2) Av bilder andre har tatt er det ganske mange som har betydd noe. Jeg prøvde å lete fram en del av dem på internettet nå, men da var ikke alle så gode lenger. Og flere av de beste fant jeg ikke på nett. Var ikke det litt rart? Etter mye søking fant jeg ett av de jeg liker godt. Det burde vært litt større, menmen. Det er et William Eggleston-bilde.

Så hvorfor har det betydd noe? Jeg tror det er fordi jeg stadig lurer på disse to, mannen og den ubestemmelige gjenstanden som minner om en krysning mellom bombe, ubåt, gris og delfin og … noe annet. De har helt klart et bånd de to. Jeg tror de har hemmeligheter.