Mener rasismen lever i fotografiet

Når tragediene kommer geografisk tett på er vi ikke lengre hardføre medieforbrukere, skriver danske Information i et intervju med tidligere fotosjef Per Folkver.

Aktualiteten er debatten her hjemme om Niclas Hammerströms bilder fra Utøya. Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli og Trond Blattman har kaldt bildene »forkastelige« og PKs leder Terje Bringedal kaller bildene både »kyniske« og »uetiske«.

Denne kritikken er helt feilaktig, ifølge Per Folkver.

– Det her er nogle vanvittigt vigtige billeder. Man er nødt til at tænke på, at billederne er unike. Alt, hvad der findes af foto fra Utøya, er billeder, der er taget efter tragedien til folkemøder og begravelser,« sier Per Folkver til Information. Han kaller det utidig at mediene blander følelser og ytringsfrihet sammen.

– Der er noget dybt paradoksalt over, at dem, som skal forestille at varetage ytringsfriheden, er dybt selektive i, hvad de ønsker, at befolkningen skal se. Man kan ikke gemme billederne væk i et forsøg på at beskytte sig selv, for det vil ikke udradere historien om Utøya,« siger Per Folkver videre.

Terje Bringedal har svart på kritikken, både som leder i PK og som president for Nordisk Pressefotografforbund, i en annen artikkel. Der sier han at «Selvfølgelig er det dobbeltmoralsk, men for første gang i mit liv er jeg glad for at være dobbeltmoralsk».

Les begge sakene på Informations nettsider:

Racismen lever i fotografiet

«I denne saken er jeg glad for at være dobbeltmoralsk»