Fotograf Espen Rasmussen vinner av Perspektivprisen 2012

VG-fotograf Espen Rasmussen er kåret til vinner av årets Perspektivpris. Prisen deles ut av Flyktninghjelpen til personer eller medier som har utmerket seg ved å formidle internasjonale nyheter og belyse internasjonale spørsmål.


Congo:Fordrevne har søkt tilflukt i en kirke i landsbyen Rubare. De flyktet fra Ntamugenga hvor opprørere angrep og brant ned husene deres. I løpet av noen få dager i 2008 flyktet mer enn 100.000 fra hjemmene sine på grunn av kamper mellom regjeringshæren og opprørere ledet av generell Laurent Nkunda. Foto: Espen Rasmussen.

I juryens begrunnelse heter det at Rasmussen har vist en unik evne og vilje til å stå på for å gi nordmenn økt forståelse for flyktninger og andre som rammes av brudd på menneskerettigheter, krig og humanitære kriser. Dette har han gjort ved å gi menneskene bak nyhetsoverskriftene et ansikt og en stemme. Han har også satt historiene inn i en ramme som gir økt innsikt og engasjement.

Nobels Fredssenter var i 2011 vert for utstillingen TRANSIT, som blant annet var satt sammen av Rasmussens bilder og historier. Rasmussen har også utgitt boken TRANSIT som inneholder mange av de samme bildene og som gir flyktningene et ansikt og en identitet.

I fjor vant NRKs Midtøstenkorrespondent Sidsel Wold Perspektivprisen. I år var disse kandidatene nominert: frilansjournalist Anders Sømme Hammer i Afghanistan, Aftenpostens korrespondent Kristin Solberg i Afghanistan og Pakistan, journalist og filmskaper Erling Borgen, Klassekampen, Verdensmagasinet X, Ny Tid, Dagsavisens nettbaserte debattforum Nye meninger, NRKs Brusselkorrespondent Hege Moe Eriksen og frilansjournalist Yama Wolasmal.

– Vi ønsker å verdsette og inspirere journalister, fotografer, mediebedrifter og andre som gjør en ekstra innsats for å formidle nyheter, informasjon og gi oss økt innsikt i viktige utenrikssaker, sier kommunikasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen.

Vestvik mener god informasjon om det som skjer i verden i dag er en mangelvare, og at det er viktig å gi menneskene bak nyhetsoverskriftene en stemme og et ansikt.

Juryen har bestått av Kristin Clemet, Stein Ørnhøi, Kari Birkeland, Kate Hansen Bundt og Erik Giercksky.

Prisen deles ut under en egen seremoni torsdag 22. mars kl. 17:30 på DogA i Oslo. Det vil også være foredrag. Send påmelding til harriet.rudd@nrc.no

Flyktninghjelpen gir ut utenriksmagasinet PERSPEKTIV. Perspektivprisen tildeles personer eller organisasjoner som, gjennom fremragende innsats det siste året, har utmerket seg ved å formidle internasjonale nyheter og belyse internasjonale spørsmål i et nytt perspektiv. Perspektivprisen ble for første gang delt ut i 2011.