Vinnerne av World Press Photo offentliggjort


Foto: Samuel Aranda

Dette bildet av en kvinne som holder rundt en såret slektning inne i en moské brukt som feltsykehus av demonstranter under sammenstøt i Sanaa, Yemen nå i oktober, ble kåret til vinnerbildet i årets World Press Photo-konkurranse. Men også bilder fra Utøya har funnet vei til premieplassering.

Mattias Carlsson og Niclas Hammarström fra svenske Aftonbladet var de første journalistene som rapporterte fra terroren på Utøya i fjor sommer. Niclas Hammarström fikk andreplass i kategorien nyhet for bildene han tok på Utøya med en serie på 12 bilder som dokumenterer deler av dramaet som utspilte seg på AUF-leiren.

Det som opprører er at bildene viser drepte ungdommer, og at ofrene på flere bilder kan identifiseres.

Nyhetssjef i Aftonbladet, Martin Wåhlstedt sier til Aftenposten.no at bildene er noe av det sterkeste han har sett.

– Det er veldig sterke bilder, som skildrer en av de verste hendelsene i Skandinavia noensinne. De vekker derfor enormt mye følelser, jeg kan nesten ikke se på dem, så fryktelige er de. Det er trolig noen av de verste bildene jeg har sett fra den synsvinkelen, samtidig som det er veldig bra bilder rent fotomessig, sier han til Aftenposten.

Aftonbladet vil uansett ikke trykke de originale bildene.

– Når en fotograf sender inn bilder til en konkurranse, så sendes originalene. Men vi kan ikke omgå våre etiske retningslinjer og vil derfor sladde bildene. Det går ikke å gjøre noe annet, sier han.

Wåhlstedt håper også at heller ingen andre aviser velger å publisere originalbildene.

Terje Bringedal, leder av Pressefotografernes Klubb i Norge er forbauset over at disse bildene, av 70 000 innsendte bilder, ble premiert.

– Hadde det vært sendt inn bilder tatt på avstand fra Libya eller Haiti, hadde de garantert ikke blitt premiert. Det er derfor ikke verdens beste bilde som er blitt kåret, scoopet var at de var først av alle, sier Bringedal til Aftenposten.

Han er helt sikker på at ingen norske aviser kommer til å trykke disse bildene, men er ikke like sikker på utenlandske medier.

– Dette er ekstra sterke bilder for oss på grunn av vår egen nærhet til tragedien. Det er ikke sikkert utenlandske reagerer i det hele tatt, sier han videre.

Hvis man ser gjennom vinnerbildene, ser man at det er andre bilder som, om de ikke overgår så i hvert fall matcher Utøya-bildene i brutalitet og detalj. Som for eksempel dette bildet fra Kabul, der en bombe drepte 30 shiamuslimer da de var samlet for å feire Ashura.

Se alle vinnerbildene her.

Johnny Haglund er eneste norske representert blant årets World Press Photo-vinnere, med sitt bilde av en jente med en fisk i munnen. Det er vanlig å holde nyfanget fisk i munnen på denne måten, fordi sjansen for å miste fisken er mindre enn ved å holde den i hånden. Bildet fra Kongo fikk andrepris i kategorien Dagligliv, og har vært på trykk i Vi Menn.

Her er noen av vinnerne:


1st prize Daily Life Singles
Damir Sagolj, Bosnia and Herzegovina, Reuters
Pyongyang, North Korea, 5 October
A picture of North Korea’s founder, Kim Il-sung, decorates a building in the capital Pyongyang.


1st prize Contemporary Issues Stories
Stephanie Sinclair, USA, VII Photo Agency for National Geographic magazine
Hajjah, Yemen, 10 June 2010
Tahani (in pink), who married her husband Majed when she was 6 and he was 25, poses for this portrait with former classmate Ghada, also a child bride, outside their mountain home in Hajjah. Nearly half of all women in Yemen were married as children. Child marriage is outlawed in many countries and international agreements forbid the practice yet this tradition still spans continents, language, religion and caste.


1st prize General News Singles
Alex Majoli, Italy, Magnum Photos for Newsweek
Protesters cry, chant and scream in Cairo’s Tahrir Square, after listening to the speech in which Egyptian President Hosni Mubarak said he would not give up power. Cairo, Egypt, 10 February.

1st prize People in the News Stories
Yasuyoshi Chiba, Japan, Agence France-Presse
Aftermath of the tsunami, Japan, 3 April
Chieko Matsukawa shows her daughter’s graduation certificate as she finds it in the debris in Higashimatsushima city, Miyagi prefecture, Japan.


2nd prize General News Stories
Paolo Pellegrin, Italy, Magnum Photos for Zeit Magazin
Tsunami aftermath, Japan, 14 April
The devastating 9.0-magnitude earthquake that hit the northeast coast of Japan triggered hugely destructive tsunami waves of up to 38 meters that struck Japan traveling up to ten kilometers inland. More than 28,000 people are dead or missing and more than 125,000 buildings destroyed or severely damaged.


2nd prize Sports Stories
Adam Pretty, Australia, Getty Images
Divers practice during the 14th FINA World Championships at the Oriental Sports Center in Shanghai, China, 17 July.


2nd prize Sports Singles
Ray McManus, Ireland, Sportsfile
Scrum half, Old Belvedere vs. Blackrock, Dublin, Ireland, 5 February
Action from a rugby match between Old Belvedere and Blackrock played in heavy rain in Dublin, Ireland.


1st prize Nature Singles
Jenny E. Ross, USA
Novaya Zemlya, Russia, 30 June
A male polar bear climbs precariously on the face of a cliff above the ocean at Ostrova Oranskie in northern Novaya Zemlya, attempting to feed on seabird eggs. This bear was marooned on land and unable to feed on seals–its normal prey–because sea ice had melted throughout the region and receded far to the north as a result of climate change.