På fotofestival

Kristina Valheim Stiauren (20) fra Gjøvik som er Media 2 student (fotojournalistikk og journalistikk) ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole i Ringsaker(AFR) er her for første gang.


Foto: Jo Straube

– Hvorfor har du kommet til Visa pour l`Image?

– Fordi det var en av de beste hendelsene i skolekalenderen.

– Hvordan har du det nå?

Supert! Jeg har hatt en knallbra festival og føler meg full av inspirasjon og engasjement. Jeg har virkelig fått bekreftet at det er journalistikk jeg brenner for.

– Hva har vært høydepunktet under årets festival?

– Hmm.. Utstillingen Japan, March 2011. Der var det veldig mange gode bilder som vekket sterke følelser i meg. Den gikk veldig inn på meg, kanskje spesielt fordi jeg er er livredd for, og en stor motstander av, atomkraftverk. Spesielt et bilde av en kvinne som lette etter sine kjære i ruinene gjorde noe med meg. Jeg ble stående foran det en stund og plutselig stod det noen jeg ikke kjente å strøk meg på ryggen. Det var fint.

– Hva har du gjort på festivalen?

Minglet med festivalfolket og vært på konstant jakt etter inntrykk. Jeg lagde en plan for hva jeg ville oppleve hver dag, og har vært på så mange utstillinger som mulig. Mitt personlige hovedfokus har vært å være 100 prosent tilstede på de tingene jeg har vært på, så jeg endte opp med å bli stamkunde på en kafe i byen hvor jeg tok en del pauser for å friske opp i hodet. Jeg har tatt det med ro og brukt tid på å beundre publikummet på de forskjellige utstillingene også. Ellers var det veldig gøy å være på foredrag med fotografene og ikke minst snakke med fotografene personlig.

– Hva synes du om kveldsvisningene?

– Utrolig kult! Det var som å være på en skikkelig bra kino, med mening. Å sitte i den spente kinostemninga før vi skulle bruke kvelden til å se på fotojournalistikk ga veldig mersmak. Det ga en følelse av at vi er en sammenspleisa bevegelse. Bildekvaliteten var litt opp og ned, men de utfylte hverandre på en fin måte. Det var veldig mye forskjellig, noe for en hver smak. I tillegg var de veldig flinke til å lede seansene og ha passende musikk. Jeg elska det!

– Hva synes du om foredragene?

Det var litt dårlig ledelse til tider og irriterende når ordstyreren avbrøt folk i panelet, men ellers var det mange kloke ord og visuelt bra. Jeg likte spesielt godt at det alltid var mulighet til å stille spørsmål på slutten.

Torkil Færø (42) fra Oslo er derimot en fast festivalgjenger.


Foto: Jo Straube

– Hvorfor har du kommet til Visa pour l`Image?

– Jeg underviser på en årlig workshop arrangert av Inspiratour. Det er en intens 5 dagers opplevelse med både fotografering, forelesninger, utflukter, utstillinger og kveldsshow.

– Hvordan har du det nå?

– Nå er jeg sliten og lykkelig! Det å veilede fotografer med så mange forskjellige utgangspunkt er både krevende og veldig moro. Hodet er fylt til randen av bilder og minner fra møter med mange interessante mennesker. Jeg gleder meg allerede til neste år!

– Hva har vært høydepunktet under årets festival?

– Høydepunktet for oss som holder workshop er nok selve byen Perpignan som fotoscene. Her er alt fra sigøynerkvartaler til moderne bydeler. Byen er fargerik og visuelt eksotisk. Jeg har besøkt mange byer, men denne er spesiell. Kanskje det totale fraværet av turistattraksjoner gjør byen mer autentisk.

– Hva har du gjort på festivalen?

– Jeg har sett utstillingene og vært tilstede på bildevisningen på Place de la Revolution på kvelden. Siden det er over 100 norske deltagere på festivalen er det også svært sosialt på kvelden. Mange av dem treffer jeg bare her en gang i året.

– Hva synes du om kveldsvisningene?

– Jeg synes de veksler i kvalitet. Mange av pressebildene som vises er lite varierte og har litt samlebåndspreg. Men det vises også endel arbeider fra bildebyråer som Noor, Agency VU, VII og Magnum og da blir kvaliteten straks mye høyere. For deltagerne er det interessant å se at de har tatt bilder som er vel så gode som mye av det som vises. Det styrker selvtilliten.

– Hva synes du om foredragene?

– Jeg holder egne foredrag for gruppen så vi har ikke vært med på det.