Inviterer hjem til familien sin

«Familien er det første og det siste du har. Den er der når du blir født
og når du dør. Den er saktens til stede innimellom ellers også. Men som
det ofte blir sagt: Du velger dine venner, men ikke din familie.»

Thomas Hylland Eriksen


Foto: Jo Straube

– Familien er veldig stolt over at de skal på museum. Særlig bestefar. Han har invitert alle fettere og kusiner til åpningen.

Torsdag 1. september inviterer Anne-Stine Johnsbråten på vafler, kaffe, vin, røde pølser, og et innblikk i hennes familie. Utstillingen på Interkulturelt Museum på Grønland er en usminket fortelling om en norsk families hverdagsliv. Gjennom sin egen familie har hun forsøkt å fortelle noe generelt om å leve i Norge i dag.

Mens de fleste av oss tar bilder for å bevare de store og glade opplevelsene i livet, mener Anne-Stine Johnsbråten at hverdagen er like viktig. Fotoutstillingen«Fårikål og røde pølser» handler om å se seg selv og sin egen familie med nye øyne, både innenfra og utenfra. Å utfordre sin egen oppfatning av noe som alltid har vært så nært, at en egentlig aldri har fundert over at det kunne ha vært annerledes.

– Jeg har forsøkt, så ærlig som mulig, uten å forskjønne: Dette er livet mitt og familien min, med sine feil og mangler.

Familien syns kanskje det er litt rart å henge på museum. Av to bilder av mammaen sin på badet, har hun kun fått lov å bruke ett. Det syns hun er greit.

– Det går en fin linje mellom privat og personlig. mener fotografen.

De siste seks årene har hun dokumentert noen store, men flest små øyeblikk i min egen storfamilie. Det hele startet med en workshop med Magnum-fotografen Paolo Pellegrin under Dok05-festivalen mens hun gikk på fotojournalistutdanningen ved HiO. Da var en av ideene til hva hun kunne jobbe med nemlig å dra hjem til sin egen familie og fotografere dem. Kunne det være noe? Paolo Pellegrin tente helt på ideen, og uken tilbrakte hun hjemme hos familien, og tok bilder av dem. Etter festivalen mente alle at hun burde fortsette å fotografere dem.

– De syns det var morsomt, men de skjønte ikke helt hvorfor jeg skulle ta bilder av dem. Det tror jeg fortsatt ikke de gjør. Men jeg har alltid hatt med kamera for fange det dagligdagse, så de er i hvert fall blitt vant til det!

Trailer «Fårikål og røde pølser» og noen bilder fra utstillingen:

Utstillingen«Fårikål og røde pølser» vises på Interkulturelt Museum.

Sosialantropologen, Thomas Hylland Eriksen har skrevet tekster til utstillingen, satt i sammenheng med familieidentitet, boformer og endring og åpner«Fårikål og røde pølser» på Galleri IKM, Tøyenbekken 5, torsdag 1. september 2011 klokken 18.00.

Utstillingen varer til 16. oktober 2011.