Volvo 240 og Romfolket

Utdelingen av Karina Jensen-stipendet har blitt en tolv år lang tradisjon, og noe som hører Dok-festivalen til. I år var det Linda Bournane Engelberth og Helge Skodvin som fikk støtte.

Nytt av året var at vinnerne ikke var orientert på forhånd, og det var to overraskede og veldig fornøyde vinnere som spratt opp på scenen for å motta blomster, klem – og 25 000 kroner hver.

– Jeg ble utrolig glad. Det betyr at jeg kan reise tilbake til Romania og dokumentere mer av romfolkets situasjon. Forrige gang var jeg der i ti dager, og jeg trenger mer tid for å gå dypere inn i deres kultur og tradisjoner og livssituasjon, som er veldig annerledes enn vår egen, og ofte lukket for samfunnet rundt dem, også i Romania, forteller Bournane Engelberth.

Hun har søkt på stipendet to ganger før, men da til andre prosjekter. Prosjektet om romfolket har hun jobbet med i et halvt år i Norge. Det begynte med at hun fulgte romfolket som tiggere på gatene i Oslo.

Foto: Linda Bournane Engelberth

– Jeg ble ganske godt kjent med særlig en av familiene, og fikk en døråpner som etter hvert gjorde at jeg kunne fotografere ganske fritt innen miljøet. Det viste seg at mange av de familiene jeg hadde møtt i Oslo var fra samme sted. Så da jeg kom til Romania var det nesten som å komme til Grønland, jeg møtte jeg igjen mange av menneskene jeg hadde fotografert i Oslo, sier Bournane Engelberth

Romfolket kommer tilbake til Norge nå når det blir varmere, og hun blir trolig med dem når de reiser tilbake til Romania til høsten.


Dette bildet fikk  tredjepremie i kategorien mennesker under utdelingen av Årets Bilde tidligere denne uka. Foto:Linda Bournane Engelberth

Helge Skodvin har fått støtte til å jobbe videre med prosjektet ”240 – landskap”, hvor han fotograferer bilen Volvo 240 slik den står parkert rundt omkring.

– Han vil vise hvordan vi bor, hvordan det ser ut rundt oss – det konkrete hverdagslige. En dokumentasjon av det ofte trivielle landskapet vi lever i. Han vil bruke Volvo 240 til å binde dette sammen. Bilen er symboltung i seg selv, en representant for sosialdemokratiet, det trygge, det trauste, det kjedelige, sa Bente Riise, styreleder i Karina Jensens Minnefond, under utdelingen.

Foto: Helge Skodvin

– I år fikk vi svært mange søknader, og en bredde I type prosjekter som var spreke og spennende. Det er mange ambisiøse fotojournalister som vil mye med det de gjør, og det er vi glade for å kunne bidra til at de får til, i tråd med Karina Jensens ånd, sa Riise.

Les mer om Karina Jensens Minnefond og tidligere stipendmottakere her.

Jon Lundell -

Utrolig bra! Veldig fortjent. Stort grattis Linda!