Fotojournaliststudent vant videoklassen

Sindre Thoresen Lønnes (27) fikk førstepremien i klassen video under utdelingen av Årets Bilde tidligere i dag. Dermed vant en ung fotojournaliststudent over etablerte videofotografer. Videoen filmet han med speilreflekskamera.

Thoresen Lønnes tok i mot prisen fra pk-leder Terje Bringedal på Litteraturhuset tidligere i dag.

Gode bilder. I begrunnelsen for hvorfor Lønnes vant videoklassen skriver juryen: Dette er godt fotografisk håndverk. Vi kommer tett på hovedpersonen. Filmen utmerker seg fotomessig. Den er fint klippet og har god stemning.

Thoresen Lønnes dro til Stadlandet i Sogn og Fjordane, for å finne kvinnen som videoen handler om.

– Jeg visste om denne dama, som driver et surfepensjonat alene og kaller seg for surfemamma. Hun er den eneste surfemammaen i Skandinavia, så vidt jeg vet, og har en veldig sterk stemme i lokalmiljøet i Hoddevik. Hun er opptatt av å legge til rette for surfesporten på en måte som også bevarer naturen i området, sier Thoresen Lønnes.

Han la vekt på å få de gode portrettbildene av surfemammaen, og presiserer at det er helt legitimt å arrangere bildene når det er et portrett.

Kjennemerke. Thoresen Lønnes mener glidende kameraføringer er et effektivt virkemiddel når man bruker levende bilder.

– Det er veldig vanlig for TV og spillefilm å ha bevegelse i bildet, og jeg prøver å få med litt av den følelsen når jeg selv jobber med video.

Utfordringer. Det mest vesentlige i en slik videosekvens er den gode historien, i følge Thoresen Lønnes.

– Man kan være aldri så god til å redigere, men er det ikke noen historie der, vil ikke folk se på det. Når den vanlige leseren sitter på nettet, har han utrolig mange valgmuligheter, og du må være en dyktig historieforteller hvis du skal fange leseren.

Han forteller at en workshop med Bombay Flying Club i Sundsvall i Sverige la grunnlaget for at flere i klassen hans på høyskolen har blitt ganske dyktige i multimedia, og at de har begynt å utforske dette uttrykket.

Juryen i videoklassen besto av videofotografene  Christian Thorkildsen (Aftenposten), Heidi Røsok-Dahl (Scanpix NTB) og Anders Leines (NRK).

Videoklasse viktig. Videojuryen mener det er viktig og riktig å ha en videoklasse i Årets Bilde-konkurransen.

– Det å ta levende bilder og stillbilder handler om det samme, så det er flott at begge deler får oppmerksomhet gjennom en slik konkurranse, sier Anders Leines.

Christian Thorkildsen legger til at skillet mellom fotojournalisten og videojournalisten blir visket ut.

– Vi har mye å lære av hverandre, sier Heidi Røsok-Dahl.

I alle de tre redaksjonene juryen kommer fra, er det videofotografer som har begynt å filme med speilreflekskamera. Men juryen selv venter til de bedre modellene kommer.

– Særlig lyden må bli bedre før jeg bytter ut videokamera med speilrefleks, sier Thorkildsen.

Fakta:

2. premien i videoklassen gikk til Truls Heilo (TV2) for Askesky, en reportasje fra inne i askeskyen på Island.

Juryen valgte ikke å dele ut noen tredjepremie. De etterlyser flere gode bidrag i denne klassen, som de mener finnes der ute, men som ikke er sendt inn. Juryen kom også med forslag til hvordan konkurransereglene i denne klassen kan endres, for å tiltrekke seg flere bidrag. Eksempelvis mener de tidsgrensen på tre minutter er unaturlig. PK vil ta dette til etterretning når neste års konkurranseregler utformes.

Se de premierte videoene her.