Dok:11: Disse kommer til festivalen

Dok:11 nærmer seg med stormskritt. Har du enda ikke sikret deg pass bør du handle raskt. Her er den fullstendige oversikten over hvilke fotografer som gjester festivalen i år.

Siden PK la ut festivalpass til Dok:11 for salg for to uker siden, har to tredjedeler av billettene blitt revet bort. Fortsatt er det over en måned til festivalen sparkes i gang 16. mars. Salen i Litteraturhuset har vært fyllt til randen hvert år, og passene for lengst utsolgt når festivalen endelig kunne begynne. Det lønner seg altså å handle raskt dersom man vil delta og ikke har sikret seg pass enda.

Foto: Carolyn Drake

Lokal og global festivalstart
Dok:11 åpner med utdelingen av Årets Bilde på Litteraturhuset onsdag 16.mars klokka 14.00. Første post på programmet er et møte med en gruppe meksikanske fotografer som går under betegnelsen «Geriljafotografene». Ekstrem vold, narkotikabander, trusler mot kolleager og til og med drap er en del av hverdagen deres. Lese mer om «Geriljafotografene».
Etter foredraget blir det debatt i samarbeid med NJ: Hva skjer når fotograferer trues til taushet? Er det er miljøer eller grupper i det norske samfunnet vi ikke dokumenterer godt nok av redsel for represalier?
Deltagere i debatten er ikke bestemt.

Foto: Thomas Lekfeldt

Foto: Geriljafotografene

Aktuelle fotografer
Fra våre naboland kommer Pieter Ten Hoopen og Thomas Lekfeldt. Ten Hoopen har etablert seg som en av de mest spennende unge fotografene i Skandinavia, og var aktuell med utstillingen «Stockholm» på Fotografiska i Stockholm, og bokutgivelse med samme navn. Ten Hoopen var også en del av den Årets Bilde-juryen. Lekfeldt vant Årets Pressefoto i Danmark i fjor med et bilde fra sitt langtidsprosjekt om kreftsyke Vibe. Også i år er han på lista over nominerte.
Foto: Pieter Ten Hoopen

Carolyn Drake skal vise bilder fra sitt langtidsprosjekt som omhandler politikken, kulturen, naturen og forandringene i fem tidligere Sovjetrepublikker: Kirgisistan, Kazakhstan, Tadsjikistan, Usbekistan and Turkmenistan.
Andrea Star Reese har fulgt livet til mennesker som bor i togtunneler under Manhattan, New York. Prosjektet «The Urban Cave» ble stilt ut i Perpignan i fjor.

Foto: Andrea Star Reese

Foto: Stephanie Sinclair

VII-fotografen Stephanie Sinclair skal blant annet vise sitt prisbelønte prosjekt om den omstridte og lukkede mormonersekten Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige. Gjennom en rekke prosjekter, har Sinclair vist en unik evne til å komme inn i miljøer som i utgangspunktet er lukket for resten av verden.

Polske Justyna Mielnikiewicz har vunnet prestisjefull Canon Female Award og stilt ut i Perpignan. På Dok:11 skal hun blant annet vise bilder fra Sør-Kaukasus, et område hun har vendt tilbake til gang på gang.

Foto: Justyna Mielnikiewicz

Eugene Richards genuine fokus og engasjement for sosial urettferdighet og svakerestilte mennesker, har gjort han til en av vår tids viktigste dokumentarfotografer. I mars kommer han til Oslo for første gang, sammen med kona Janine, som også er journalist og samarbeider med ektemannen på en rekke prosjekter.

Foto: Eugene Richards

Hvilke dager og tidspunkt fotografene entrer scenen under festivalen er ikke klart enda. Fotojournalisten legger ut endelig program så snart kabalen er lagt.