Til DOK:11: Stephanie Sinclair

Stephanie Sinclair var blant de heteste navnene under fotofestivalen i Perpignan. I mars står den prisbelønte fotografen på scenen under DOK:11 i Oslo.

I Perpignan tidligere i høst viste Stephanie Sinclair bildene fra sitt siste prisbelønte verk. Bildene gir et unikt innblikk i den omstridte og lukkede mormonersekten Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige (FLDS).

Polygamy in America
I april 2008 fikk sekten voldsom oppmerksomhet i amerikanske medier. Bilder av hundrevis av kvinner og barn i gammeldagse frisyrer og ankelside kjoler gikk landet – og verden – rundt. Kvinnene og barna ble hentet ut fra sekten i Texas i en politirazzia, etter en nødtelefon fra en 16 år gammel jente som hevdet å være misbrukt på gården.

Portrett av Joe S Jessop med sine fem koner, barn, barnebarn og oldebarn dagen etter at han fylte 89 år. FLDS-kirken ble dannet tidlig på 1900-tallet, da grunnleggerne brøt med mormonerkirken, først og fremst på grunn av uenighet rundt praktiseringen av flerkoneri. I dag er FLDS USAs største utøver av polygami. Foto: Stephanie Sinclair

Telefonoppringningen viste seg å være falsk, men satte likevel i gang en av USAs største barnevernssaker. Lederen for sekten, Warren Jeffs, sto på FBIs liste over de ti mest ettersøkte personene i USA, mistenkt for å arrangere ulovlige ekteskap mellom voksne menn og jentunger. De fleste av kvinnene og barna ble sendt tilbake til sekten etter et par måneder på grunn av for få bevis. Men etterforskningen fortsatte, og tolv kirkemedlemmer, inkludert lederen Warren Jeffs, ble tiltalt for en rekke forhold. Jeffs soner nå en ti år lang dom, for medvirkning til voldtekt og flere andre forhold.

I klassisk stil, rett på sak, ingen overdrevne vinkler eller overdreven etterbehandling, har Sinclair dokumentert hverdagslivet i FLDS. På bildet ser vi døtrene til FLDS-lederen, Warren Jeffs: Susan (9) og Josephine (15). Foto: Stephanie Sinclair

Nøytralt bilde
Tross mange medieoppslag, var det ingen som hadde dokumentert det indre livet i den lukkede sekten. Fotografen Stephanie Sinclair så imidlertid muligheten til å få innblikk i verdenen til en gruppe mennesker som aldri hadde vært komfortable med å stå frem i media før. Under bildevisningen i Perpignan fortalte hun at hun bestemte seg for å være så nøytral som mulig. Fordi sekten allerede var utsatt for sterk kritikk, følte hun at hun ikke trengte å gjengi det perspektivet. Hun bega seg ut på en to års lang reise, med mange tålmodighetsprøver og utfordringer underveis.

Fra prosjektet «Polygamy in America». Foto: Stepanie Sinclair.

Fokus på kvinner
Sinclair bodde seks år i Irak og Libanon, og dekket denne verdensregionen som frilansfotograf. I en bildeserie tatt mellom 2003 og 2005 fokuserer Sinclair på afghanske kvinner som har satt fyr på seg selv på grunn av vold i ekteskapet. Et bilde viser en forbrent femtenårings kropp. Jenta satte fyr på seg selv fordi hun var redd for ektemannens reaksjon etter at hun hadde ødelagt familiens TV.

Det finnes ingen statistikk på hvor mange kvinner som setter fyr på seg selv, men Sinclair skriver i bildeteksten at sykehuset anslår at det behandlet mellom 300 og 400 kvinner med selvpåtente skader mellom november 2001 og februar 2003. Talibanregimets fall i 2001 ga forhåpninger om sosiale endringer i Afghanistan. Men å bedre forholdene for afghanske kvinner har vist seg å være en lang prosess. Sinclair skriver i en bildetekst at sykehuspersonellet forteller at det nesten ikke fantes slike tilfeller under Talibanregimet. Noen mener økt innflytelse fra vestlig kultur, samtidig som situasjonen for kvinnene i stor grad forblir den samme, fører til økt frustrasjon. Bildet av den forbrente femtenåringen vant forøvrig førstepris i World Press Photo i 2003.

Fra «Polyamy in America». Begge foto: Stephanie Sinclair

Prisbelønnet
Siden da har Sinclair, som er med i byrået VII, mottatt en rekke priser for sine arbeider. I 2008 fikk hun Alexia Foundation Professional Grant for et arbeid om barnebruder i Afghanistan. Hun har også mottatt CARE International Award for Humanitarian Reportage. I år vant hun førsteprisen i kategorien Community Awareness i den prestisjetunge konkurransen Picture of the Year International (POYi), for det nevnte prosjektet «Polygamy in America», som er det hun mest sannsynlig vil vise i Oslo under DOK-festivalen i mars.

Sinclair jobber for blant annet National Geographic, The New York Times Magazine, TIME, Newsweek, Stern, Geo og Marie Claire. Hun bor for tiden i New York.

Møt Stephanie Sinclair under Dok.11 16.-19. mars i Oslo. Vi kommer tilbake med nøyaktig tidspunkt. Du kan se flere av Sinclairs bilder på hennes egen hjemmeside og på VII Photo.

fotofestival i Oslo, dok:11 logo