Til DOK:11: Pieter Ten Hoopen

Tidligere i år ble Pieter Ten Hoopen kåret til Årets Pressefotograf i Sverige, for tredje gang. Til Dok:11 kommer han både for å vise bilder og holde workshop.

«Stockholm».  Begge foto: Pieter Ten Hoopen

Stockholm
Frem til 28. november henger Pieter Ten Hoopens utstilling «Stockholm» i den svenske hovedstadens nye fotomuseum, Fotografiska. I katalogen til utstillingen sier Ten Hoopen:

– Jeg prøver å oppnå et personlig forhold til dem jeg fotograferer. Jeg tar del i hendelser sammen med dem, og det har blitt en viktig del av min måte å være fotograf på.
Ten Hoopen har en unik måte å fotografere på, en miks av dokumentar og fiksjon, hvor lys og ofte uskarpe og kornete bilder gir en mystisk, drømmende stemning. Fotojournalisten skrev om utstillingen da den åpnet i høst, les saken her.

Hungry Horse Montana

I flere år har Ten Hoopen dokumentert livet den lille byen Hungry Horse, i staten Montana i USA. Under byggingen av Hungry Horse-demningen på midten av 1950-tallet opplevde byen en kraftig velstandsøkning. Men økningen i eiendomspriser og konsentrasjonen av rikdom i hendene på noen få entreprenører fikk dramatiske konsekvenser: demografisk kollaps og sosial oppløsning, preget av narkotika- og alkoholmisbruk. I dag har Hungry Horse 900 innbyggere, de fleste arbeider i andre byer eller er arbeidsledige. Nesten 30 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. I mangel på sosialt liv, forlater mange unge menn skolen og blir med i hæren, og ender opp i kampene i Afghanistan eller Irak.

Fra «Hungry Horse Montana». Foto: Pieter Ten Hoopen

I år vant Ten Hoopen en andre pris i World Press Photo for et portrett fra prosjektet Hungry Horse Montana, og han fikk også hederlig omtale for en bildeserie fra det samme prosjektet i klassen Daily Life.

Underviser
Ten Hoopen er født i Nederland i 1974. I 1999 flyttet han til Sverige, hvor han studerte foto på Nordens Fotoskola. Siden har han jobbet som fotojournalist, og er medlem av fotobyråene VU og Moment. Han bruker også tiden sin på å undervise i fotojournalistikk ved forskjellige høyskoler og folkehøyskoler i Sverige og Danmark.

Irak 2009. Foto: Pieter Ten Hoopen

Under DOK:11 vil det bli workshop med Ten Hoopen. Mer informasjon kommer.

Møt Pieter Ten Hoopen under Dok.11 16.-19. mars i Oslo. Vi kommer tilbake med nøyaktig tidspunkt. Du kan se flere av Ten Hoopens bilder på hans egen hjemmeside, Agence VU og Moment.

fotofestival i Oslo, dok:11 logo