Til Dok:11: Eugene Richards

Gjennom sin lange karriere har Eugene Richards aldri sluppet fokuset på sosial nød og urettferdighet. Hans genuine engasjement for menneskene han fotograferer, har gjort han til en av vår tids mest innflytelsesrike dokumentarfotografer.

At Eugene Richards besøker Norge og Dok:11 er en aldri så liten sensasjon. I tillegg til å vise bilder og fortelle om prosjektene sine, skal han holde workshop for en liten gruppe. Påmeldingsinformasjon kommer senere.

Eugene Richards ble fød t i Dorchester, Massachusetts, i 1944. Han begynte tidlig å engasjere seg i kampen mot fattigdom og sosial urettferdighet, og de første bildene han publiserte var i avisen «Strong Voices», som fokuserte spesielt på de svartes kamp for likestilling og rettferdighet, og på Ku Klux Klan i Arkansas.

Fra prosjektet «Dorchester Days», fra Richards hjemby. Foto: Eugene Richards

Når Richards returnerte til hjembyen Dorchester begynte han å dokumentere rasekonflikten i sitt eget nabolag. I 1978 ble han invitert til å bli med i Magnum, men han forlot det prestisjefulle byrået etter få år. En periode var Richards også innom VII. Nå er han representert av Reportage by Getty.

Femten bokutgivelser
Gjennom sin lange karriere, har Richards aldri sluppet fokuset på sosial nød og politisk urettferdighet. Det har gjort han til en av vår tids mest innflytelsesrike fotografer. Han har gitt ut hele femten bøker, og mange av dem har han vunnet priser for. En av hans tidlige bøker, «Exploding into Life» (1986), handler om hans første kones kamp mot brystkreft. Andre kjente verk er «Cocaine True, Cocaine Blue» (1994), «The Fat Baby» (2004), «The Blue Room» (2008) og «War is Personal» (2010).

Fra boken «The Blue Room», foto: Eugene Richards

Fra boken «The Fat Baby». Foto: Eugene Richards

Richards siste bok, «War is Personal» forteller om amerikanere som på ulik måte er berørt av krigen i Irak. I ett år reiste han rundt i sitt eget land og samlet materiale. Resultatet er femten komplekse og intime historier som på hver sin sterke måte forteller om hvordan det er å være i krig; kjempe, vente og lengte, sørge og å leve – også når den du elsker er borte. Bildene fra dette prosjektet ga han en førstepris i årets World Press Photo. Dette er bare en av mange priser og stipender Richards har vunnet opp gjennom tiden.

Fra «War is Personal». Foto: Eugene Richards

Richards engasjement for menneskene han fotograferer er totalt. Gjennom klassiske og nære sort-hvitt bilder, presenterer han dypt rørende historier men gir likevel leseren mulighet til å danne sin egen mening. Bildene formidler en følelsesverden som spenner fra det dystre til det rett og slett forferdelige, men også med glimt av kjærlighet og ømhet. I bøkene ledsages bildene ofte av personlige tekster, skrevet av Richards selv.

Møt Eugene Richards på Dok:11 i Oslo i mars 2011. Han skal også holde workshop, mer informasjon kommer senere.

fotofestival i Oslo, dok:11 logo

Erik Five Gunnerud -

Når ca vil det komme informasjon om workshopen? Er ikke innom her hver dag.

På forhånd takk.

Terje Bringedal -

Det er fortsatt ikke klart når workshopen skal avholdes