Konkurransetid

Denne uka vant Luca Kleve-Ruud (32) førstepremien i klassen fotojournalistikk i konkurransen International  Aperture Awards 2010. De neste månedene er det leveringsfrist i flere store nasjonale og internasjonale konkurranser for fotojournalister.

230 000 mennesker døde av jordskjelvet som rammet Haiti 12. januar 2010. Foto: Luca Kleve-Ruud

– Kan du fortelle litt om bildet som vant?

– Ble tatt 19. januar i sentrum av Port Au Prince på Haiti, midt i perioden de begynte å flytte på likene. Det var trist og skremmende. Man så døde mennesker over alt hvor man snudde seg. Det luktet helt forferdelig over hele byen, folk gjorde alt for å unngå lukta. De puttet tøystykker eller klær forran nesa, som denne gutten.

Kleve-Ruud nevner at han sto på samme sted i en time for å få dette bildet. Ved siden av han sto James Nachtwey. De sa hei, men fortsatte å konsentrere seg om jobben.  Kleve-Ruud forteller at det var interessant å observere hvordan Nachtwey jobbet.  

– Han sto helt stille, bevegde seg ikke en meter, han viste at han kom til å få det bildet han ville ha bare ved å stå der. Etter førti minutter gikk han. Jeg har sett bildet til James. Det sto på trykk i Time.

 – Hvorfor mener du det er viktig å sende inn bilder til konkurranser som dette?

– Først og fremst et stort utstillingsvindu i utlandet, hvis man har lyst til å prøve å få til noe utenlands. Og så ligger det mye penger i å vinne en pris. Kan bety at du kan gjennomføre et prosjekt som du har gående.

Kleve-Ruud får 1.000 $ i premie. Som en av åtte førstepremievinnere, konkurrerer han også om 37.000 $ –  20.000 $ i cash og 17.000 $ i utstyr. Hvem som vinner, blir avgjort 1.desember. Gode penger å ta med seg til videre prosjekter. I tillegg sendes det i år ut informasjon og større intervjuer med vinnerne til de store magasinene/avisene/byråene rundt om i verden.

– Dette er en del av premien, og veldig god reklame sier Kleve-Ruud, som oppfordrer norske kollegaer til å delta i denne og andre fotokonkurranser.

Her er noen av de mest prestisjefulle konkurransene for fotojournalister, de tre første med deadline i desember og januar:

Årets Bilde (nasjonal)

World Press Photo

Pictures of the Year International

Leica Oskar Barnack Award 2010

Black and White Spyder Awards

Oversikt over kategorier, regler og deadline for den norske Årets Bilde-konkurransen kommer snart på denne siden.