Fremtidsrettet dokumentarfestival

Unge og fremadstormende norske dokumentarister fra ulike sjangre står på programmet til Trondheim Dokumentarfestival, som går av stabelen 18.-20. november.

Jonas Bendiksen er i en alder av 33 år President i Magnum. Andera Gjestvang (29) ble tidligere i år plukket ut til prestisjefulle Joop Swart Masterclass, som én av tolv internasjonale fotografer. Andre fotografer på programmet er Paul Sigve Amundsens, Rune Johansen og Marie Sjøvold.

Andrea Gjestvang vil blant annet vise bilder fra sitt prisbelønte Grønlandsprosjekt. Foto: Andrea Gjestvang

Dokumentarfestivalen hadde sin debut i fjor, og ble en stor suksess. Med nye medieformater rett rundt hjørnet, blir festivalen ekstra relevant for fotojournalistene i år. I tillegg til fotografer, står filmskapere og radiojournalister, kunstnere og forfattere på programmet.

Dette gjør Trondhjem dokumentarfestival til en fremtidsrettet festival. Det er bare å booke billetter, lene seg tilbake og la seg inspirere av landets beste storytellere innen både lyd, bilder og ord.

– Vi er veldig fornøyde med programmet, sier Kim Nygaard, Leder for PK Trøndelag og Trondheim Dokumentarfestival. Festivalen er et samarbeid mellom Pressefotografenes Klubb i Trøndelag, Cinemateket og diverse dokumentarentusiaster.

Paul Sigve Amundsen vil presentere prosjektet Transgender. Foto: Paul Sigve Amundsen

Det fullstendige programmet, samt praktisk informasjon om billettkjøp etc, publiseres på festivalens nettsider i løpet av dagen.

I mellomtiden kan du lese mer om festivalprogrammet i dette utdraget fra en pressemelding fra PK Trondheim:

Solveig Melkeraaen vakte stor begeistring med to filmvisninger under fjorårets festival. I år kommer hun tilbake med «Livslang Kjærlighet», en poetisk kortdokumentar som skildrer samværet mellom det eldre ekteparet Berta og Eilev.
Danske «Into Eternity» er kåret av Nordisk Panorama til Nordens beste dokumentarfilm i år, og «gjør det globale problemet med å håndtere radioaktivt avfall til en meditasjon over menneskehetens og sivilisasjonens skjebne.», ifølge juryen.
Kunstneren Kjetil Kausland har med prosjektet «No Más» på spektakulært vis dokumentert sin egen inntreden i den brutale kampsporten mixed martial arts.


Selvportrett av Kjetil Kausland fra prosjektet «No Más». Foto: Kjetil Kausland.

Vi har i år også gleden av å inngå i pensum på NTNU: Filmviternestor Gunnar Iversen foredrar for studenter og andre interesserte.
Peter Northug droppet Skavlan, og jaggu dropper han oss også. Men Otto Ulseth kommer og forteller om Northug-biografien «Jakten på dyret».
Kjønnsskifte er tema for Bergens-talentet Paul Sigve Amundsens fotojournalistiske verk «Transgender».
Rune Johansens «Hiv manskiten» er vel en av tidenes mest bejublede norske fotoprosjekter. Til oss kommer han med et helt nytt prosjekt.
I filmmiljøet knytter det seg særdeles store forhåpninger til den heltrønderske filmen «Helsefabrikken» fra Faction film. Regisør Håvard Bustnes, mannen bak suksessen «På tro og ære» kommer og presenterer den kommende harselasen med norsk helsepolitikk.
Gjennom boka «En stemme for Obama» skildret Erik Møller Solheim kampanjen for å få Obama valgt, ved å delta i den selv. Til oss kommer han mer eller mindre rett fra USA, hvor han har laget en radiodokumentar om hvordan livet er nå for han medkampanjører.
Jathushiga Bridget Rajah blir konfrontert med sin tamilske identitet i radiodokumentaren «En svak imitasjon av en tamil».
Andrea Gjestvang har nylig opplevd stor internasjonal oppmerksomhet rundt sitt betagende fotodokumentprosjekt fra Grønland, og gjester oss i Trondheim.

Sammen med Andrea lager Marie Sjøvold fotobloggen Heartbeat. Hun får ifølge Klassekampen de fleste av landets fotografer til å virke uvesentlige og overflødige.

Fra Marie Sjøvold sitt prosjekt «She Is». Foto: Marie Sjøvold

Fosningen Jon Vatne fanger skjønnheten og farene ved sykling i New York City i dokumentarfilmen «Personal Velocity».
Norges beste dokumentarskaper i 2010 er ifølge Amandajuryen Øystein Rakkenes. Han tar med seg prisvinneren «Brødre i krig» til Dokkhuset.

Mormonere var skråsikre på at de skulle greie å omvende ateisten Are Sende Osen i det premiereaktuelle tv-programmet «På tro og Are». På dokumetarfestivalen får han bryne seg på filmpolitiets Torfinn Borkhus.
Vi har også æren av å få besøk av Norges kanskje mest bejublede fotograf for øyeblikket, Jonas Bendiksen. I en alder av 33 år har han utrolig nok inntatt presidentstolen det legendariske fotobyrået Magnum.

Kim Nygård -

Fremtidsrettet festival, men med en ikke fullt så fremtidsrettet nettside. Her er ihvertfall programmet inntil videre:)

Program Trondheim Dokumentarfestival 2010
Torsdag 18. november
STED: PRINSEN KINO
18.30 Film: Solveig Melkeraaen «Livslang kjærlighet»
Film: «Into Eternity» – vinner av Nordisk Panorama
STED: TRONDHEIM KUNSTFORENING
20.30 Vernissage: Kjetil Kausland

Fredag 19. november
STED: DOKKHUSET
14.30 Radio: Rune Håkonsen
15.30 Film: Gunnar Iversen – Statusrapport norsk dok.film/Anita Rehoff Larssen ”Nok en dag”
17.30 Bok: Otto Ulseth ”Jakten på Dyret”
18.30 Foto: Paul Sigve Amundsen ”transgender”
—- ca 1 time pause —-
20.15 Foto: Rune Johansen
22.00 Film: Faction Film (Håvard Bustnes, Dag Hoel og Anders Teigen) ”Helsefabrikken”

Lørdag 20. november
Sted: DOKKHUSET
11.00 Radio: Erik Møller Solheim (Obama-valg)
12.00 Radio: Jatushiga «En svak imitasjon av en tamil»
13.15 Foto: Marie Sjøvold
14.15 Film: Jon Vatne ”Personal Velocity”
15.15 Bokslipp i cafeen: Jeg er her nå, foto og poesibok fra Sjøbygda kunstnerhus.
—- ca 1 time pause —–
16.00 Foto: Andrea Gjestvang
17.15 Foto/video: Kjetil Kausland ”No Más”
18.30 Film: Øystein Rakkenes » Brødre i krig» – Erling Brekke
—ca 1 time pause—-
21.00 Jonas Bendiksen
22.00 TV: Are Sende Osen/Kristian Karlsen/Torfinn Borkhus ”På tro og Are”

Dag Stian Husby -

Nå er nettsida oppdatert. Forøvrig sender vi ut nyheter og annen saklig og usaklig informasjon på facebook og twitter:

http://www.facebook.com/pages/Trondheim-Norway/Trondheim-Dokumentarfestival/130483397003336

http://twitter.com/#!/TrheimDokFest