Personlige Eugene Richards

I fjor fikk utstillingen «War is Personal» mye oppmerksomhet, og var noe av det som gjorde sterkest inntrykk. I år var Eugene Richards tilbake, og utstillingen har blitt til bok.

Køen var lang da Eugene Richards stilte til boksignering i bakgården på Couvent des Minimes under årets Visa pour l’Image. Allikevel tok den sky fotografen, som regnes blant de aller beste i verden, seg tid til å hilse på alle og slå av en liten prat:
– Så bra dere kommer enda det er lørdag morgen, sa han flere ganger.

I fjor var Richards en av hovedpersonene under festivalen i Perpignan, med en utstilling som virkelig rørte publikum. «War ist Personal» heter prosjektet, som i bilder og ord forteller om amerikanere som på ulike måte er berørt av krigen i Irak. I ett år reiste han rundt i sitt eget land og samlet materiale. Resultatet er femten komplekse og intime historier som på hver sin sterke måte forteller om hvordan det er å være i krig; kjempe, vente og lengte, sørge og å leve – også når den du elsker er borte.


Folk kom både med den nye boka og eldre utgivelser da Eugene Richards signerte bøker i Perpignan forrige helg. Foto: Andrea Gjestvang

Det er ikke tilfeldig at Richards kommer tilbake til Perpignan i år, med sin helt ferske bok. Han forteller at det var helt umulig å få et forlag til å gi ut boka, til det er temaet for politisk og følsomt. Under en lunsj med Visa pour l’Image-sjef Jean-Francois Leroy i New York, uttrykte han sin frustrasjon. De fant derfor ut at Richards skulle gi ut boken på eget forlag, med økonomisk støtte fra byrået hans Getty Images, The University of Texas og Visa pour l’Image.
I år var Richards var i Perpignan med kona, som sto i bakgrunnen og sørget for at ektemannen til enhver tid hadde en penn som virket. De fikk også tid til å gå rundt og se utstillinger. Det er femte gang Richards er i Perpignan, og han har stilt ut eller mottat priser flere av gangene. I 1991 stilte han ut prosjektet «Cocaine True, Cocaine Blue», om hvordan det amerikanske samfunn blir ødelagt av kokain. Prosjektet var medvirkende til at Richards, som har meldt seg ut av Magnum to ganger og VII en gang, ble kjent verden rundt for arbeidene sine.

I bokhandelen FNAC i Perpignan sto folk i kø for å sikre seg et eksemplar av «War is Personal». Foto: Andrea Gjestvang