Alle kan vise bilder i Perpignan

Visa pour I’Image i Perpignan er i gang. På festivalområdet henger 27 utstillinger fra anerkjente fotojournalister, som et hav av inspirasjon for festivaldeltakerne. Men belgiske Vanessa de Smet benytter sjansen til å få tilbakemelding på egne arbeider.

– Foreløpig har jeg bare fått feedback fra lærerne på skolen jeg gikk på. Nå har jeg lyst til å kaste meg ut for de profesjonelle bilderedaktørene, for å teste hva de synes om mitt nye prosjekt som, forteller den unge fotografen.
Smet står i kø for å booke portfolioreview med ANI, forbundet for franske fotoredaktører. Hun er nyutdannet og har ikke alt for mye å vise frem. Men her er det lov for både ferske og etablerte fotografer å søke råd. Til sammen er over 300 festivaldeltakere innom ANI for å vise bilder og få tilbakemeldinger i løpet av de seks dagene den profesjonelle delen av festivalen varer. I ettertid kårer en jury fra ANI tre prosjekter som har gjort mest inntrykk på dem. Disse stilles ut på et galleri i Paris senere i år. I fjor ble norske Marie Sjøvold plukket ut som en av tre, og en liten versjon av Parisutstillingen henger også på årets festival.

Mer uformelle portfolioreview finner sted over hele Perpignan. I andre etasje på Hotel Pams viser polske Wojtek Grzedzinski bilder til en av bildesjefene i Le Monde under åpen himmel. Her sitter fotoredaktører fra internasjonale aviser, magasiner og byråer i ivrig prat med fotojournalister fra hele verden.

– Jeg hadde ingen avtale på forhånd, forteller Grzedzinski. Det er bare å møte opp, stille seg i kø og vente på tur.

Han deltar på fotofestivalen i Perpignan for andre gang, og har en solid portfolio.

– Jeg viste syv bildeserier med omkring 15 bilder i hver. Dette er en gylden mulighet til å vise hva du kan, og knytte kontakter med kollegaer og bilderedaktører i andre land.