Burn revolusjonerer på nett

Burn Magazine går nye veier når de nå begynner å betale for å publisere bilder på nettet. Grunnlegger David Alan Harvey håper de store medieselskapene følger etter.

Magnum-fotografen David Alan Harvey grunnla fotoforumet Burn for litt over et år siden. Tanken var å gi fotografer som enda ikke er helt etablert i bransjen, et forum hvor de kan vise bildene sine, gi og få tilbakemelding og diskutere fotofaglige temaer. I tillegg publiserer han prosjekter av fotograf-stjerner som James Nachtwey. Burn vokste fort, og Harvey får inn flere hundre reportasjer i uka.

mann sitter ved vinduetDavid Alan Harvey i sitt hjem i Brooklyn. Foto: Andrea Gjestvang

Nå ønsker han å gå foran med et godt eksempel. Det finnes utallige forum på nett som promoterer fotoprosjekter, men med «heder og ære» som eneste belønning. Men fra 1.juli får fotografene betalt for å publisere bilder på Burn. Til å begynne med er honoraret satt til 500 dollar, ca 3250 kroner, per publisering, men ønsket er å knytte til seg eksterne sponsorer slik at honoraret kan øke.
– Jeg vil at Burn skal sette standarden og statuerer et eksempel. Forhåpentligvis stimulerer dette de «store gutta» til å følge etter. De store medieselskapene tenker bare på hvordan de skal klare å unngå å betale for foto på nett, selv om de har annonseinntekter. Mens vi i Burn tenker på alle mulige måter hvordan vi kan sikre at unge fotografer of kunstnere av vår tid får kompensasjon for arbeidet sitt, skriver Harvey på Burn.