– Alvorlig for dem det gjelder

Administrerende direktør i Dagbladet, Terje Wibe, bekrefter overfor Fotojournalisten at syv årsverk fjernes fra avisas fotoavdeling.

Konstituert sjefredaktør i Dagbladet, Lars Helle, ønsket ikke å fastslå antall fotografer som eventuelt må gå fra Dagbladet, da vi snakket med ham tirsdag.

Tidligere Årets Bilde-vinner, og mangeårig ansatt i Dagbladets fotoavdeling, Henning Lillegård, sier til Fotojournalisten at det kanskje ser mindre dramatisk ut enn først antatt.

– Men det er alvorlig nok for dem det gjelder, sier han.

Ifølge Lillegård er tre fotografer ute i permisjon, 1,5 har fått andre oppgaver i avisa, og de gjenværende 2,5 årsverkene forhandles det om i disse dager.

– Det er konstruktive samtaler på gang, sier Lillegård, og antyder at en løsning kan være å flytte de 2,5 årsverkene det forhandles om over til en annen avdeling, som skrivende og fotograferende.
– Dette blir avklart i løpet av ganske kort tid, men i mellomtiden forsøker vi å gjøre en god jobb, sier han.

– Hvordan greier dere det?

– Vi vil være en mer slagkraftig fotoavdeling jo flere fotografer vi beholder.

– Hvordan er stemningen i avdelingen?

– Stemningen var adskillig høyere da Hans Arne Vedlog innkasserte prisen for Årets Bilde tidligere i år, enn den er nå, sier Lillegård, som også er tillitsvalgt fotograf i redaksjonsklubben i Dagbladet.

Fungerende klubbleder i Dagbladet, Kamilla Thoresen, sier de har venta i fem uker på at noe skulle skje.

– Ledelsen ville være ferdig før påske, derfor kom dette sist mandag, sier hun.

– Var alt ferdig forhandla allerede da?

– Drøftingene der vi har kommet med innspill til forslag til  sparetiltak osv, var ferdige. Etterpå har ledelsen kommet med et endelig forslag. Først måtte 46 gå, så  21. Nå skal 13 til såkalte 15-1 samtaler. (15-1 er referanse til arbeidsmiljølovens paragraf 15, 1.avsnitt. Red. anm) Det er ikke gitt at det blir 13 oppsigelser og de resterende åtte er det funnet løsninger for, sier hun.

– Kommer prosessen til å påvirke produktet?

– Det er vanskelig å si. Det har vært spent i tre måneder, og folk reagerer forskjellig. Noen blir sinte, noen frustrerte, og så videre, sier Thoresen.

Administrerende direktør i AS Dagblaset, Terje Wibe, var svært reservert, da Fotojournalisten kontaktet han torsdag kveld. Men han bekrefter at syv årsverk i fotoavdelingen skal bort.

– Så vidt Fotojournalisten forsår er fire årsverk ferdig forhandlet eller under forhandling. Klubben sier de tre resterende er i permisjon. Hva med disse?

– Nå blander du begrepene. Permitterte er i permisjon av fri vilje, svarer Wibe.

– Ok. Fire årsverk er eller har vært under forhandling. Hva med de resterende tre årsverkene?

– Jeg har ingen kommentar til det akkurat nå. Vi kommer til å ha alt klart i starten av neste uke, sier Wibe.

– Hva slags løsninger ser dere for dere?

– Jeg har ikke lyst til å kommentere noe mer enn det, avslutter han.