SHELL BESØKTE OBAMA-UTSTILLING

Nobel Fredssenter har etablert seg som det viktigste visningsstedet for dokumentarfotografi i Oslo. Under Dok10 fikk de besøk av fotografen bak deres Obama-utstilling.

Callie Shell og Kathy Ryan besøkte Nobels Fredssenter fredag formiddag, og fikk omvisning av direktør Bente Erichsen og representanter fra instituttet. Utstillingen Fra King til Obama viser flere av Shell sine Obama-bilder.
Flere ganger stoppet hun opp og fotografert sine egne bilder og utstillingen.
– Disse bildene må jeg vise til faren min. Han trodde aldri jeg kunne leve av å være fotograf , sier den prisbelønte fotografen.
Shell pekte og fortalte om situasjonene i de ulike bildene for Erichsen og resten av følget.

Callie Shell fikk omvisning i utstillingen av Bente Erichsen og representanter fra Nobels Fredssenter. Foto: Andrea Gjestvang

Fotografiets gjennomslagskraft

Erichsen var veldig glad over å ha kunstneren bak utstillingen på besøk.
– Det er tydelig å se at Shell legger vekt på det menneskelige og uformelle samtidig som hun tar gode bilder med morsomme vinklinger, mener hun.
– Vi får virkelig se en annen Obama enn han vi ser på TV.

Kathy Ryan stoppet opp for å studere bildene og høre på lydopptak i den interaktive utstillingen. Foto: Andrea Gjestvang

Nettopp fotografiets gjennomslagskraft er en av grunnene til at Fredssenteret satser så sterkt på dokumentarfoto enten som en del av en helhet, eller i egne utstillinger. I utgangspunktet var Nobelsenteret et høyteknologisk sted med stor vekt på multimedia og interaktive installasjoner.

Hele følget stoppet opp ved en slags elektronisk bok som var en del av utstillingen. Foto: Andrea Gjestvang

Satser på foto
– Men vi har utviklet det til å inkludere mer fotografi, forteller Erichsen, som tror det gir publikum en tydeligere følelse av nærhet til tematikken. Fredssenteret har i løpet av sin korte levetid etablert seg som et senter for dokumentarfotografi i Oslo. I løpet av de siste årene har de blant annet vist Jonas Bendiksens The Places we Live, Linda Bournane Engelberths bilder fra norske asylmottak og Rune Erakers store prosjekt Drømmen om Europa. Flere store fotoutstillinger står på programmet utover året.
– Vi kommer definitivt til å satse på fotografi fremover, det er nedfelt i vår plan for senteret, avslutter Erichsen.

Kathy Ryan i inngangspartiet på Nobels Fredssenter, hvor Shells bilder henger løst i rommet. Foto: Andrea Gjestvang