World Press Photo vinnere kåret

Juryen for World Press Photo 2009 har kåret verdens beste pressebilder. Vinneren ble Pietro Masturzo med et fotografi fra demonstrasjonene i Iran. Men er dette beste bilde av de vel 100 ooo sendt inn til konkurransen?

Det var ingen norske fotografer på listen som fredag ble kunngjort fra hovedkvarteret til World Press Photo.

Bildet som ble kåret til verdens beste ble tatt under demonstrasjonene i Tehran, Iran, og viser en kvinne som skriker ut mot regimet fra et hustak i juni 2009. En rekke svenske fotografer ble også premiert av juryen, blant andre Pieter ten Hoopen med en hederlig omtale og en andreplass i kategorien portrett. Kent Klich, også fra Sverige, fikk førsteplass i kategorien «General News» enkeltbilder. Og den tredje svenske fotografen som markerer seg i konkurransen, er Magnus Wennman. Han ble tildelt tredjepris i klassen «Sport Action» reportasje. Både Wennman og Hoopen er tidligere premiert i World Press Photo.

Vinnerbildet i World Press Photo fra demonstrasjonene i Iran. Foto: Pietro Masturzo

Nå starter diskusjonene om dette var det beste bildet av de vel 100 000 sendt inn til konkurransen. Stavanger Aftenblad tar opp diskusjonen.

Andrea Gjestvang -

Mye tyder på at juryens valg har skapt reaksjoner. Sjekk danske pressefotografforbundet http://www.pressefotografforbundet.dk/debat.php?thread=10819element=12831id=10827#comment_10827
eller innleggene på Aftenbladet.no: http://www.aftenbladet.no/utenriks/1159968/Er_dette_aarets_beste_pressebilde.html

Tommy Ellingsen -

Veldig mange utrolig bra bilder! Jeg synes om ikke annet at det var et litt merkelig valg av vinnerbilde. Man forstår ikke hva som foregår på bildet uten å lese teksten. Som en av Aftenbladets lesere påpeker: – Det kunne liksågodt vært bilde av en mor som roper til barna at middagen er ferdig.

Jeg synes også (igjen) at WPP lar seg styre litt vel mye av politikk. Man kårer ikke nødvendigvis det «beste bildet».

Men jeg er ung, uerfaren og en smule uvitende. Det hadde vært gøy å fått forklart av juryen hvorfor de tenker og velger slik de gjør.

Gleder meg uansett veldig til boka kommer :-)

Helge Skodvin -

Alltid spennende å se World Press vinnerbilder. Det er jo på mange måter en temperaturmåling på tilstanden er til pressefoto og fotojournalistikken. Årets vinnerbilde er jo et merkelig valg. Det virker som om juryen har villet berømme en politisk prosess, mer enn et konkret bilde. Litt som å gi fredsprisen til Obama.

Les også hva samfunnsredaktør i Bergens Tidende, og tidligere Årets bilde jurymedlem, Hilde Sandvik skriver om World Press photo i mandagens avis

http://www.bt.no/meninger/kommentar/Det-nakne-livet-1027472.html

Frank Hesjedal -

Det er litt diskusjon om vinnerbildet på foto.no også: http://www.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=462039#t462095

Jarle Aasland -

Blant kommentarene på New York Times lens blog:

«The World Press Photo of the Year is stunning for its lack of content or any other journalistic values. The jury’s selection is yet another setback for a profession that is already in deep trouble.»

– David Hume Kennerly

http://lens.blogs.nytimes.com/2010/02/12/showcase-122/

Lars Idar Waage -

Vinnerbildet er jo en sak, men jeg reagerer mest på andre premierte bilder. Sports action kategorien er diskutert flere steder, blant annet hos svenske Joel Marklund (http://aldrigstilla.blogspot.com/2010/02/varldens-basta-sportbild.html) og Lars Dareberg (http://larsdareberg.blogspot.com/2010/02/world-pressen-igen.html).

Dersom nummer èn og to i denne kategorien er det ypperste av sportsfotografi som er blitt levert i 2009, så er jeg nesten litt bekymret.