Dekker jordskjelvkatastrofen

Hundrevis av fotografer og journalister fra hele verden er samlet på Haiti for å dekke den grusomme jordskjelvkatastrofen. Flere norske medier er tilstede.

Verdens øyne er rettet mot Haiti og befolkningens lidelser etter det kraftige jordskjelvet i landet for en uke siden. Journalister og fotografer fra hele verden er på plass, og sender hjem reportasjer, nettnyheter og TV-innslag daglig.

Norske medier er også på plass med egne fotografer og reportere. Fra VG er Harald Henden til stede sammen med journalist Per Olav Ødegård, Dagbladets Jacques Hvistendahl er i jordskjelvområdet og Aftenposten har sendt fotograf Morten Uglum. Fotograf Rune Petter Ness er på Haiti for Adresseavisen og Luca Kleve-Ruud for Dagsavisen.

Nærmere dekning
Aftenpostens utenriksredaktør Kjell Dragnes mener det er viktig at norske medier stiller sterkt på Haiti. For Aftenpostens del innebar det at avisen fikk en raskere, bedre og nærmere dekning av katastrofen enn de ville gjort om de ventet på internasjonale nyhetsbyråer.

– Det er en tradisjon at vi sender egne medarbeidere til store begivenheter som dette. Da vil en norsk leser som har et forhold til mediet de leser, ser eller hører kunne sette seg inn i saken ved å lese om det fra et medium de kjenner og kanskje stoler på, sier han til journalisten.no.

Nyhetsbyråene et supplement
– Dette er så stort og det er viktig selv å se hva som foregår, sier utenriksredaktør i VG, Frode Holst, til journalisten.no.

– Nyhetsbyråene er et supplement, men det beste er alltid å være på stedet. Det er derfor vi har korrespondenter i utlandet, skal vi ta den helt ut kan vi aldri reise ut, men heller sitte i Akersgata og følge NTB og AP. Det blir trist og langt dårligere journalistikk, sier han.

Holst forteller at en del av essensen i journalistikken er å være til stede og snakke med folk.

– Det å se med egne øyne og oppleve tingene personlig er i seg selv en styrke.

Minst seks fotografer
Danske pressefotografforbundet skriver på sin nettside at også en rekke danske fotografer er på Haiti i disse dager. Minst seks fotografer er til stede for å dekke katastrofen.

– De første dagene sov vi på gresset i et slags midlertidig pressesenter, men nå sover vi på et hotell, sier fotograf Peter Hove Olesen. Hotel Visa Lodge har ingen ledige rom, så de danske pressefolkene sover på gulvet rundt det tomme svømmebassenget.

Sikkerhet
Om sikkerheten sier fotograf Christian Als: – Vi reiser rundt og fotograferer uten noen form for sikkerhet, men jeg er i nærheten av min tolk og har bilen plassert på riktige steder, når jeg dekker plyndring og den slags, sier Als, og legger til at han mener det er forholdsvis trygt å jobbe på Haiti.

Jan Grarup sier i en sms til danske journalisten.dk at Port-au-Prince er kaotisk. – Jeg har aldri før sett så mange mennesker som er rammet som her, sier han.

Slik kan du hjelpe jordskjelvofrene på Haiti:

Leger Uten Grenser

Røde Kors

Kirkens Nødhjelp

Redd Barna

Redd Barna